czwartek, 27 października 2011

Zupa z kurek z kurczakiem!

Składniki

 



40 dkg kurek;


mały pojedynczy filet z kurczaka lub udko;


8 ziemniaków;


2 marchewki;


1 pietruszka;


kawałek selera;


100 ml śmietany 30 %;


3 ząbki czosnku;


2 listki laurowe; 3 ziela; sól; pieprz; łyżeczka tymianku; pól kostki drobiowej;


2 łyżeczki masła;


2,5 / 3 litry wody.



 





Przygotowanie

 

Mięso z kurczaka umyć, zalać zimną wodą, zagotować i zdjąć szumowiny. Jarzyny obrać, seler i pietruszkę zostawić w całości a marchewkę pokroić w półplasterki. Jarzyny dodać do wywaru wraz z listkami, zielem i płaską łyżeczką soli. Gotować godzinę na wolnym ogniu.

W międzyczasie kurki oczyścić. Najlepiej zalać je letnią wodą, odstawić na kilka minut, odcedzić i przepłukać. Czynność powtórzyć. Te mniejsze grzybki zostawić w całości, a większe przekroić na pół. Na roztopionym maśle zeszklić posiekany czosnek, dodać kurki i smażyć 10 - 15 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę.

Z wywaru wyciągnąć mięso, seler i pietruszkę. Resztę zagotować, włożyć kurki i ziemniaki i gotować do miękkości ziemniaków. Dodać śmietanę ( 30% więc nie trzeba jej hartować ), chwilkę pogotować i doprawić.

Zupę zdjąć z ognia, mięsko obrać i dodać. Kiedyś słyszałam że zupę z kurek należy zjeść zaraz po przygotowaniu, bo kurki robią się niedobre, ale osobiście uważam że ta zupa na drugi dzień jest jeszcze lepsza:)

Przepis wg własnych upodobań, choć zrobiony na podstawie przepisu znalezionego w prasie. Zupa jest pyszna i lekka, choć dzięki kurczakowi nieco tłusta ( więc kto nie lubi tłustych zup może ograniczyć ilość mięsa).

SMACZNEGO!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz