Składniki
1 pęczek rzodkiewek 1 awokado 3 kromki razowego chleba 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g fety niskotłuszczowej 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
Przygotowanie
1. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Kromki razowego chleba posmaruj z obu stron niewielką ilością oliwy z oliwek. Pokrój w kwadraty o boku 1 cm, ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 7 minut. Rzodkiewki umyj, odetnij im liście i korzonki. Przekrój na pół. Awokado rozkrój na pół, usuń pestkę, a miąższ pokrój na nieduże sześciany. 2. Fetę odcedź z zalewy i również pokrój w sześciany. 3. Na drewniane wykałaczki lub specjalne patyczki do koreczków nadziewaj kolejno: kwadraciki chleba, sześcianiki awokado i fety oraz połówki rzodkiewek. 4. Koreczki posyp do smaku odrobiną soli, szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i ziół prowansalskich. 5. Koreczki to wspaniała przekąska na letnie przyjęcia, szczególnie te w ogrodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz