niedziela, 30 października 2011

Koreczki z rozdkiewką i awokado

Składniki

1 pęczek rzodkiewek     1 awokado     3 kromki razowego chleba     2 łyżki oliwy z oliwek     100 g fety niskotłuszczowej     1 łyżka suszonych ziół prowansalskich



Przygotowanie

1. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Kromki razowego chleba posmaruj z obu stron niewielką ilością oliwy z oliwek. Pokrój w kwadraty o boku 1 cm, ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 7 minut. Rzodkiewki umyj, odetnij im liście i korzonki. Przekrój na pół. Awokado rozkrój na pół, usuń pestkę, a miąższ pokrój na nieduże sześciany.     2. Fetę odcedź z zalewy i również pokrój w sześciany.     3. Na drewniane wykałaczki lub specjalne patyczki do koreczków nadziewaj kolejno: kwadraciki chleba, sześcianiki awokado i fety oraz połówki rzodkiewek.     4. Koreczki posyp do smaku odrobiną soli, szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i ziół prowansalskich.     5. Koreczki to wspaniała przekąska na letnie przyjęcia, szczególnie te w ogrodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz