czwartek, 27 października 2011

Klopsy królewieckie - moja wersja

Składniki



Przygotowac kotlety mielone wg mojego przepisu na mielone,w piekarniku.
W pierwszys dzien mozna je zjesc.. takie swiezutko upieczone.. ale..gdy zostana..na drugi dzien:
lyzka maki
lyzka margaryny lub innego tluszczu
200ml smietany
200ml mleka




500ml bulionu
3 lyzki kaparow
galka muszkatolowa
2 lyzki soku z cytryny
sol, pieprz..





Przygotowanie

Mielone kotlety.. moga byc z dnia poprzedniego ew. mozna specjalnie je zrobic. 
Make z tluszczem podgrzac w sporym garnku i zrobic zasmazke. Zasmazke rozprowadzic bulionem, dolac mleko i smietane. Przyprawic sokiem z cytyrny, galka muszkatolowa oraz sola i pieprzem do smaku. Dodac kapary. Do sosu wlozyc gotowe kotlety mielone. W originalnym przepisie, mielone nie sa smazone, tylko gotowane w bulionie, ktorego uzywa sie potem do wykonania sosu. Do tego najlepiej smakuja ziemnaki püree i zielona salata.Przepis na mielone: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis27492.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz