czwartek, 27 października 2011

omlet biszkoptowy po grecku

Składniki

3 jajapłaska łyżka mąki2-3 łyżki mlekaszczypta soliok 125 g sera feta ok 50-70 g oliwek bez pestek (najlepiej czarnych) kawałek ogórka zielonego, pomidorzioła prowansalskieoliwa z oliwek



Przygotowanie

przygotować składniki: ogórek i pomidor pokroić w cienkie plasterki, oliwki w połówki lub ćwiartki, ser feta w plastryżółtka jaj oddzielić od białek, dodać mąkę, mleko, sól, zmixowaćbiałka z odrobiną soli ubić na sztywną pianędelikatnie i dokładnie wymieszać białka z żółtkamina patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, wyłożyć masę i podsmażyć omlet z jednej stronyobrócić omlet na drugą stronę (można dolać trochę oliwy), ułożyć na całej powierzchni plastry sera, posypać ziołami prowansalskimi, smażyć chwilę pod przykryciem, na małym ogniu, aż spód się zarumieni (pod koniec można nieco zwiększyć ogień)omlet przełożyć na talerz, ułożyć na wierzchu plasterki ogórka i pomidora oraz oliwki i spożyć (porcja dla 1-2 osób) :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz