Składniki
Składniki:
3 kg buraków ćwikłowych.
1 kg cebuli.
Zalewa:
0,3 - 0,5 l octu 10%;
1 szkl. cukru;
2 łyżeczki soli;
10 ziaren ziela angielskiego;
10 sztuk goździków;
4-5 liści laurowych;
1 l wody.
Buraczki mają bardziej bordowy kolor, na zdjęciu wyszedł czerwony.
Przygotowanie
Wykonanie:
Buraki wyszorować i nastawić do gotowania. Kiedy już widelec będzie łatwo wchodził, odlać wodę i wystudzić, a następnie obrać za skórki i starkować na dużych oczkach.
Z wody, octu i reszty przypraw przygotować zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i gotować 7 minut. Odstawić na chwilę.
Buraki wymieszać z zalewą i przełożyć do słoików. Zakręcić słoiki i pasteryzować. Włożyć do garnka z letnią wodą i zagotować. Od momentu zawrzenia gotować 15 minut i wyłączyć zostawiając słoiki do wystygnięcia. Sprawdzić czy pokrywka jest wklęsła.
Sałatka z zasobów Siostry Leonilli, generalnie robi furrorę. Polecam gorąco!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz