wtorek, 5 czerwca 2012

Galareta z kurczaka z oliwkami i papryką

Składniki

1,3 l rosołu drobiowo-wołowego
2 jajka na twardo
3 średnie ugotowane udka z kurczaka
pół puszki kukurydzy konserwowej (ok. 150 g)
1 żelatyna (50g)
natka pietruszki
12 oliwek zielonych nadziewanych papryką
1/4 strąka papryki czerwonej
1 ugotowana marchew
sól



Przygotowanie

Mięso oddzielamy od kości i zdejmujemy skórę, kroimy drobno. Jajka na twardo i marchew kroimy na plasterki. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy i przepłukujemy. Oliwki kroimy na połówki. W małych kubkach układamy: natkę pietruszki, jajko, marchew, paprykę, oliwki i kukurydzę. W gorącym (mocno słonym) rosole rozpuszczamy żelatynę, energicznie mieszając trzepaczką. Przestudzony wywar z żelatyną wlawamy powoli do kubków. Wstawiamy do lodówki do zastygniecia.

Smacznego! Z tych proporcji wychodzi ok. 12 średniej wielkości pojemników galarety. Do galarety można dodać ulubione składniki: zielony groszek, czarne oliwki, wędzonego łososia, czerwoną fasolę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz