niedziela, 17 czerwca 2012

Pyszne rogaliki

Składniki

50 dag mąki


1 kosta margaryny


1 jajko


1 żółtko


1/2 szklanki śmietany


cukier wanilinowy


6 dag drożdży


szczypta soli


powidła lub kostki czekolady





Przygotowanie

Drożdże wkruszyć do śmietany, dodać jajko, żółtko, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Składniki dobrze wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia. Mąkę posiekać z margaryną, a następnie dolać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i pokroić w trójkąty. Na każdy trójkąt położyć powidła bądź kostkę czekolady a następnie zwijać rogaliki.

Piec 10-15 min. w temp. ok 1800C

Gorące rogaliki posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz