poniedziałek, 11 czerwca 2012

piersi z kurczaka alla dzidzia

Składniki

Składniki dla 4 os:
4 piersi z kurczaka (mogą być podwójne, to zależy jakie macie duże brzuszki)mieszanka warzyw chinska, możesz skomponować swoje warzywa np. papryka, pieczarki, pomidor, kiełki soi - wszystko co lubisz tutaj swietnie pasujeser najlepiej jakiś delikatny np. biała mozzarela jedno opakowanie
cebula, czosnekprzyprawy: przyprawa chińska Kamis, lub 5-smaków, oraz coś do piersi np. zloty kurczak Kamis4 łyżeczki masłaPotrzebny asortyment:
folia aluminiowanaczynie żaroodporne, lub nawet zwykła blaszka do pieczeniapiekarnik i ... odrobine chęci :)








Przygotowanie

Zaczynamy od umycia i przyprawienia piersi, jeśli ktoś ma takie życzenie może je wcześniej ubić, ale ja nie widzę takiej potrzeby - mięsko i tak będzie bardzo soczyste i delikatne. Przyprawić piersi mozna dzień wcześniej dla wyraźniejszego smaku.

Następnie urywamy sobie folię aluminiową długość ok. 50-55 cm, w zależności jakie duże mamy piersi. Składamy folię na pół. Układamy jedna pierś na wczesńiej przygotowanej folii i układamy warstwami składniki. Najpierw połózmy cebulę pokrojoną w talarki, oraz czosnek w plasterki ( jeśli ktoś nie lubi czosnku - całkiem śmiało można go pominąć, lub przyprawić nim same piersi), później ser mozzarella również pokrojona w plastry, a na samym końcu warzywa z mieszanki, lub własnej kompozycji. Kiedy nasza piramida będzie już gotowa przyprawiamy przyprawą chińską i na samym czubku kładziemy łyżeczke masła.

Zawijamy piersi w folię, nie musi być dokładnie, ważne żaby mniej więcej były zamknięte. Wsadzamy do żaroodpornego naczynia, które napełniamy wodą tak ggzieś do 1/3 wysokości. Tak przygotowane piersi wsadzamy do piekarnika nagrzanehgo ok. 200 stopni C na jakieś 45 min do 1 h, im dłuzej tym lepiej.

W trakcie pieczenia uważajcie, żeby woda Wam nie wyparowała, jaśli wyparuje dolejcie od nowa. Po upieczeniu nie wyciagamy piersi z folii tylko w niej podajemy uchylając ją lekko. Jest to bardzo sycące danie, więc nic nie musicie do tego podawać, jednak wspaniale pasuje z ryżem.


życzę smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz