Składniki
Namoczyc na 8-10 godzin przed gotowaniem w litrowym naczyniu nastepujace skladniki o totalnej wadze
ok. 250 g fasoli roznych typowgrochusoczewicy kilku typow (jesli dostepne)pszenicy lub zytakaszy perlowej
1 mala cebula 2 zabki czosnku2 marchewki srednie1 lodyka selerapietruszka (nac lub korzen)2-3 ziemniaki1 swiezy pomidor lub 2-3 lyzki przecierumajeranek, romaryn, kminek, slodka papryka mielona, sol pieprz3-4 lyzki oliwy
Przygotowanie
Marchew, seler, pietruszke i czosnek pokroic w male kawalkiW garnku o poj. ok. 3-4 litra podgrzac lekko oliwe, podrumienic na niej w/w warzywa ok. 2-3 min.czesto mieszajacZiemniaki pokroic w kostke, dolozyc do warzyw, podrumienic dodajac wszystkie przyprawy, wymieszac, zalac szklanka wrzatkuSparzyc i obrac ze skorki pomidor, pokroic drobno dodac do wywaru ( lub 2 lyzki przecieru)Namoczone uprzednio groch ,fasola, kasza i pszenica wyplukac w zimnej wodzie odcedzic i wrzucic do garnka z wywaremDolac 2-3 litry zimnej wodyGotowac przez ok. 40 minZupa jest przepyszna, powinna byc gesta, wysmienita z grzankami.. Mozna posypac parmezanem Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz