piątek, 30 grudnia 2011

Włoska sałatka wegetariańska

Składniki


główka sałaty lodowej
2 pomidory
1 - 2 ogórki zielone
kiełki rzodkiewki
słonecznik łuskany
ocet winny
olej
sos sałatkowy włoski lub francuski Knorra w proszku
sól
pieprz świeżo mielony
opcjonalnie świeża czerwona papryka




Przygotowanie

Liście sałaty myjemy i rwiemy na strzępki. Ogórki i pomidory po umyciu kroimy w plasterki pozbywając się pestek i skóry jeśli twarda. Mieszamy. Sos przygotowujemy jak podano na opakowaniu z wodą i olejem lub oliwą bądź przyrządzamy własny.Dodajemy do sałatki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja przyprawiam dość mocno bo nie lubię jałowych dań:). Posypujemy słonecznikiem i kiełkami.

Kropimy odrobiną octu winnego.

Mieszamy.

Jeśli ktoś lubi można posypać startym serem np. parmezanem.

Sałatka (dla nie wegetarian)  pasuje do różnego rodzaju mięs smażonych, pieczonych, z grilla.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz