niedziela, 11 grudnia 2011

Mamut w sosie pomidorowo-orzechowym

Składniki

1 kg mięsistych pomidorów


0,5 kg fasolki mamuciej żółtej


1-2 cebule


3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki


2 łyżki oliwy


1 łyżeczka brązowego cukru


3/4 łyżeczki soli


1 łyżka octu ryżowego


1 czubata łyżeczka masła orzechowego kremowego


pieprz lub papryka





Przygotowanie

Wege znaczy smaczne. Do dawno takiego wniosku doszłam już dawno. Warto choć od czasu do czasu zrezygnować z mięsa w obiadowym daniu i przyrządzić aromatyczne warzywa, które wspaniale smakują z węglowodanami lub bez dodatków.

Fasolka mamucia, pomidory i słonawe, kremowe orzechowe masło to połączenie, do którego będę regularnie wracać.

Cebulę obrać, poszatkować w ćwierćplastry, wrzucić na rozgrzaną oliwę, osolić, wsypać cukier i zrumienić, często mieszając i w razie potrzeby redukując ogień. Dodać obrane i posiekane pomidory oraz pokrojoną na krótsze kawałki fasolkę mamucią. Osolić, wlać ocet, przykryć i dusić do miękkości al dente. Połączyć z masłem orzechowym i natką pietruszki, przyprawić do smaku.

Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz