czwartek, 1 grudnia 2011

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

Składniki

1 litr jogurtu naturalnego
4 łyżki śmietany
2 szt ogórków
mały pęczek rzodkiewek      
2 łyżki kopru
sól, pieprz
 



Przygotowanie

1. Ogórek zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w drobną kostkę
2. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach lub pokroić w drobną kostkę
3. Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać ogórek, rzodkiewkę,
4. Doprawić solą i pieprzem.
5. Posypać koperkiem.

Ogórków i rzodkiewki nalezy dodać według uznania. Ja lubię bogatsze, gęstsze chłodniki, więc dodaję większe ilości tych warzyw.

Podawać z pieczywem chrupkim lub z sucharkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz