czwartek, 29 grudnia 2011

Plastry ziemniaków w marynacie sojowej

Składniki

Porcja na 4 osoby:

1 kg dużych ziemniaków

Marynata:
1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego
1/2 szklanki oliwy lub oleju
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru lub 2 płaskie łyżeczki suszonego
ew. ząbek czosnku




Przygotowanie

Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Ziemniaki obrać, pokroić w 1 cm plastry.
Podgotować na półtwardo w osolonej wodzie.
Odcedzić, przestudzić, przełożyć do dużego, płaskiego naczynia i dokładnie posmarować marynatą sojową.
Pozostawić na około 1 godzinę, w międzyczasie przewrócić plastry ziemniaków na drugą stronę, aby równomiernie przeszły marynatą.

Piec bezpośrednio na ruszcie grilla na średnim ogniu aż do lekkiego zrumienienia. Skórka powinna zrobić się lekko chrupiąca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz