sobota, 10 grudnia 2011

Jabłka w lekkim syropie

Składniki

3 kg obranych jabłek

3 litry wody
1-1,5 kg cukru
1 łyżka kwasku



Przygotowanie

Jabłka obieramy,wydrążamy i kroimy w "ćwiartki" lub "ósemki"i wrzucamy do roztworu wody z łyżką kwasku cytrynowego,aby nie ciemniały.
Składniki zalewy gotujemy i w międzyczasie jabłka wkładamy do słoików.gorącą zalewą zalewamy jabłka.Słoiki pasteryzujemy ok 20 minut.
Z podanej porcji wychodzi 11 słoików po 0,7 litra.

Jabłka wykorzystuję do ciast lub deserów.


Jabłka w syropie i jabłka do słoika na zimową szarlotkę
 to nierozłączny duet w połączeniu z biszkoptem (patrz przepis Biszkopt z jabłkami ze słoika)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz