środa, 15 lutego 2012

Skrzydełka dla odważnych

Składniki

8 dużych skrzydełek z kurczaka


sól


1/2 łyżeczki pieprzu cayenne


1/2 łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki


1 łyżka ostrego ketchupu


szczypata  mielonej papryczki chili


1 łyżeczka mielonego czosnku w proszku


1 łyżka oliwy z oliwek





Przygotowanie

Skrzydełka przeciąć na pół,odciąc ostre końce,zalać lekko osoloną wodą .Tak żeby były tylko przykryte, dodać mielony czosnek i obgotować 10 min od zagotowania , na małym ogniu.

Obgotowane skrzydełka wyjąć z wody, ostudzić i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem.Oliwę wymieszać z ketchupem, dodać pieprz i paprykęi szczyptę soli, dokładnie wymieszać.

Ułożyć w marynacie skrzydełka,odstawić na 1 godz do lodówki.Naczynie żaroodporne wysmarować lekko olejem i ułożyć skrzydełka.

Piec w 180 st C z termoobiegiem około 15 min.

Smacznego.

                                    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz