wtorek, 14 lutego 2012

Chlebek domowy

Składniki

2 szklanki mąki żytniej


3 szklanki mąki pszennej


2 szklanka otrąb {lub śruty }


po 6 łyżek ;


     łuskanego słonecznika ,siemienia lnianego,


po 3 łyżki ;


    sezamu ,pestek dyni


750 ml ciepłej wody{ lub po połowie  mleka i wody oczywiście lekko ciepłych}


8 dag drożdzy


1 łyżka soli


1 łyżka cukru





Przygotowanie

Drożdze rozkruszyć w połowie szklanki  ciepłego płynu {wody mleka} i cukru.

Reszte sypkich składników mieszam drewnianą łyżką ,dodaję drożdze i resztę płynu

dokładnie mieszam .Ustawiam w  ciepłym miejscu {można na pojemniku z ciepłą wodą }na około 30 minut by wyrosło .Włączam piekarnik nastawiam na 180stopni/

Keksówki wykładam papierem do pieczenia .Wlewam wyrośnięte ciasto ,górę smaruje łyżka maczaną w zimnej wodzie.

Piękę 60 minut.Wkładam z keksówek na deskę do krojenia skrapiam wodą ,przykrywam folią aluminiową i śiereczką bawełnianą .Między chleby wkładam pojemniczek z wodą .Pozostawiam do wystygnięcia.Dzięki temu chleb ma miękką skórkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz