piątek, 3 lutego 2012

Ciasto makowo - kokosowe gabi85

Składniki

opakowanie biszkoptów3/4 szklanki maku3/4 szklanki cukru (daję 1/2 szklanki, żeby nie było mocno słodkie)opakowanie cukru waniliowego2,5 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki4 jajkagarść bakaliiłyżka proszku do pieczenia
Na placek kokosowy:
4 białka3/4 szklanki cukru (daję 1/2 szklanki, żeby nie było mocno słodkie)łyżka mąki ziemniaczanej10 dag wiórek kokosowych




Przygotowanie

Mak zagotować, dokładnie osączyć na sicie i dwukrotnie zemleć. Żółtka zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, proszek do pieczenia, zmielony mak i sparzone bakalie.Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z przygotowaną masą makową. Dużą prostokątną formę do pieczenia wyłożyć biszkoptami. Przełożyć do niej przygotowaną masę makową.Białka na placek kokosowy ubić z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, wymieszać. Delikatnie wyłożyć na masę makową. Piec ok godziny w temp. 180 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz