niedziela, 16 października 2011

Bułeczki cieplutkie na śniadanie- ekspresowe

Składniki


300 g mąki
200 ml śmietany 18% lub więcej
100 g masła
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, cukier
oraz różne dodatki, do wyboru np.: szynka pokrojona w kostkę, starty żółty ser, suszone pomidory, oliwki, suszone oregano, tarty parmezan




Przygotowanie

Masło siekamy drobno, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę cukru i trochę soli. Siekamy razem nożem lub wyrabiamy palcami aż powstaną grudki. Następnie dodajemy śmietanę, jajko i wyrabiamy ciasto. Wrzucamy dodatki i zagniatamy razem. Z ciasta formujemy bułeczki- ja robię małe- takie o średnicy ok. 6 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając trochę odstępu pomiędzy nimi. Pieczemy ok. 30 minut we wcześniej rozgrzanym piecyku w 180 stopniach- aż urosną i się zezłocą. Żeby bułeczki były ładniejsze można przed upieczeniem posmarować je rozmąconym żółtkiem z odrobiną wody czy mleka. Można je też dodatkowo posypać suszonym oregano, grubymi kryształkami soli czy tartym parmezanem.

Polecam też poeksperymentować z różnymi dodatkami. Oczywiście najlepsze są jeszcze ciepłe.

źródło: "Dzień Dobry TVN", p. A. Kręglicka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz