Składniki
Mięso:
2 całe uda(podudzie+udo)
wegetta
przyprawa do kurczaka
słodka papryka
4 łyżki majonezu
Warzywa:
cząstki odgotowanego kalafiora
cukinia
jajko
sól
bułka tarta
masło,lub olej do smażenia
Przygotowanie
Udka myjemy i oczyszczamy z krwi,dokładnie obsypujemy przyprawami(odstawiamy do lodówki na 30 min.) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*.Pieczemy na złoto-brązowy kolor,aż mięso zacznie odstawać od kości,wyciągamy blaszkę i smarujemy na wierzchu majonezem.Udka są gotowe po nabraniu złotego koloru(5-8 minut) przez majonez.Kalafior(różyczki odgotowane w osolonej wodzie) i cukinię pokrojoną w 0,5 cm. plastry zanurzamy dokładnie w rozmąconym jajku z solą,a następnie panierujemy w tartej bułce.Smażymy na gorącym tłuszczu do powstania chrupkiej skórki.Podajemy na gorąco. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz