środa, 29 lutego 2012

Kruche serduszka walentynkowe

Składniki

220g mąki pszennej tortowej
130g mąki ziemniaczanej
90g cukru pudru
120g margaryny
1 żółtko
2 płaskie łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
sól na czubku małej łyżeczki

marmolada
nutella
wiśnie z nalewki
dowolna konfitura



Przygotowanie

Dla Mamy, Chłopaka, Dziadka i młodszej Siostry, pani Kasi z ukochanego przedszkola, dla siebie samej z niepoprawnego apetytu na słodką kruchość do popołudniowej herbaty. Przez cały rok... ponieważ są bardzo smaczne i można je zrobić między pisaniem sprawozdania dla szefa a układaniem wełnianych skarpet w szafie.

Oba rodzaje mąki wymieszane z solą, proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem posiekać z zimnym tłuszczem. Zagnieść z żółtkiem i śmietaną. Kulę ciasta zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Podsypując nieco mąką, wałkować cienki na kilka milimetrów placek i wycinać serduszka. W połowie serduszek wyciąć mniejszą foremką otwór w kształcie serduszka.
Ciasteczka ostrożnie przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Niczym nie smarować ani nie posypywać. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku w ustawieniu góra+dół około 15 minut.
Pełne serduszko sklejać z serduszkiem z dziurką za pomoca gęstej domowej konfitury, marmolady lub nutelli. Jeśli serduszka zostały sklejone marmoladą, dziurkę wypełnić po brzegi nutellą, jeśli sklejaliśmy ciasteczka nutellą, wypełnić otwór konfiturą lub włożyć wisienkę z alkoholem.
Przed podaniem ciasteczka posypać cukem pudrem.

Grzybki na gęsto mamy Joli

Składniki


świeże grzyby leśne wszelakiej maści(podgrzybki,kurki,rydze,opieńki,gąski,maślaki
 etc.)
sól,pieprz ziarnisty czarny,liść laurowy,ziele angielskie





Przygotowanie

Grzyby,dokładnie oczyścić,umyć pod bierzącą wodą i sparzyć we wrzątku-ok.3-4 minuty.;odcedzić obmyć z szumu w zimnej wodzie i przełożyć do słoika,na dno którego należy wsypać ziele,pieprz i liść laurowy.Ugotować solankę jak do ogórków małosolnych-tzn 1 czubata (ale nie za bardzo)łyzka soli na litr wody i zalać nią grzyby.Słoiki zamknąć i pasteryzować przez 3 dni po godzinie, a po tygodniu jeszcze raz godzinę.
Tak przygotowane grzyby,utrzymają się przez całą zimę i są świetną bazą do wszelakich sosów,zup grzybowych oraz jako farsz do naleśników,krokietów ,domowej pizzy, gołąbków wegetariańskich, czy innych dań które wam przyjdą do głowy.Po otwarciu słoika, grzybów nie należy odsączać zalewy bo wniej zawarty jest cały cymes.Lepiej przełożyć je na patelnię i przesmażyć lub zredukować płyn w garnku często mieszając aby się nie przypaliły.


Gorąco polecam Wam ten przepis i jestem przekonana , że się nie zawiedziecie.Moja Mama robi takie grzybki na gęsto co roku i wszystkie znikają w mig.Pozdrawiam.

Raki gotowane

Składniki

raki dowolna ilość Koperek zielony pietruszka zielona sól kminek




Przygotowanie

Raki oczyścić dokładnie szczoteczką, opłukać pod bieżąca wodą i wrzucić {żywe} do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kminku i kilku gałązek pietruszki i koperku. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut. po ugotowaniu odcedzić i ułożyć na półmisku grzbietami ku górze. półmisek udekorować gałązkami zielonego koperku
PS.
Przepis pochodzi z książki kucharskiej "ŚLĄSKA KUCHARKA DOSKONAŁA" pani: ELŻBIETY ŁABOŃSKIEJ wydanej w Katowicach w roku 1990

wtorek, 28 lutego 2012

Fantazja z kurczaka

Składniki

1 papryka ( może być czerwona lub zielona )1 cebula4 piersi z kurczaka2-3 ząbki czosnku2 łyżki masła3 plastry ananasasos pieczeniowy (knorra lub winiary)sól,pieprz



Przygotowanie

piersi umyć ,pokroić na plastry, zbić tłuczkiem do mięsa bardzo cienkousmażyć na 1 łyżce masła ok 10 min z każdej stronypaprykę , czosnek i cebulę oczyścić,pokroić w kostkę,usmażyć na maśle ok 5 minsos pieczeniowy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniuananasa drobno pokroić sos połączyć z ananasem, papryką , cebulą i czosnkiempiersi z kurczaka polać sosemPodawać do  ugotowanych kartofli lub ryżu , z dowolną surówką.Życzę smacznego!

Sałatka z ogorków i cukini z kurkumą

Składniki

- 3 kg ogórków
-1 kg cukini
-1 kg cebuli
- 10 marchewek średniej wielkości
- 4 łyzki soli
- 3 szkl. cukru
- 2 szkl. octu
- wiecej niz pół torebki kurkumy
- 2 łyżki gorczycy
- ziele , liśc laurowy






Przygotowanie

Ogórki pokroić w plasterki ze skorka,cukinie obrać i jezeli trzeba to wydrażyć miąż i pokroic w plasterki, cebulę  w plasterki, marchewke zetrzec na grubych oczkach.
Wszystkie składniki wymieszac i odstawic na jedna godzine,składać do słoików i gotować 10 minut od zagotowania.
Z tej porcji wychodzi około 20 małych sloików.



Przepis dostałam od znajomej ,robiłam i sałatka jest przepyszna.
Moja bratowa tez sie zachwyca,przepis poszedł dalej po znajomych.


MOJA BRATOWA DODAŁA DO NIEJ JEDNA PAPRYKĘ,JEST JESZCZE SMACZNIEJSZA ,MOZNA ZROBIC PORCJE Z PAPRTKA A PORCJE BEZ .POPRÓBUJCIE !!!!!


POLECAM I ŻYCZE SMACZNEGO !!!!!!!!!!

Tort urodzinowy "Ocean"

Składniki

biszkopt jasny
* 6 jajek
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki oleju

biszkopt ciemny
* 6 jajek
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mąki pszennej
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki oleju

biszkopt z makiem
* 3 jajek
* 1/2 szklanki cukru
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżki maku
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka oleju
krem budyniowy
* 5 żółtek
* 1 cukier waniliowy
* 3 łyżki mąki pszennej
* 1 budyń (śmietankowy)
* 2 szklanki mleka
* 3/4 szklanki cukru
* 1 margaryna (kasia)
* 2 łyżki kawy cappuccino 

krem czekoladowy
* 2 białe czekolady (milka)
* 2 margaryny (kasia)
* 6 łyżek cukru pudru
* niebieski barwnik spożywczy
* niebieski cukier kryształ



dekoracja
* udekorować korzystając z mas plastycznych

* barwniki spożywcze







Przygotowanie

biszkopt jasny

Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku dalej ucierając. Następnie dodać przesiana mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną.Na koniec dodać olej i delikatnie wymieszać.
Piec w dużej prostokontnej formie.

biszkopt ciemny

Tak samo przygotować ciasto na biszkopt ciemny, dodając do mąki kakao.

biszkopt z makiem

Biszkopt z makiem przygotować tak samo jak jasny, dodając do mąki mak.
Piec w formie ok. 1/2 mniejszej niż pozostałe dwa biszkopty.
Po wystudzeniu, a najlepiej następnego dnia przekroić biszkopt jasny i ciemny w poziomie na dwa blaty.

krem budyniowy

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, mąką oraz budyniem.
Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z margaryną na puszystą masę. Na koniec dodać kawę cappuccino i wymieszać.

krem czekoladowy

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, nie przerywając ucierania dodawać stopniowo przestudzoną, ale płynną czekoladę i utrzeć na puszystą masę. Zabarwić niebieskim barwnikiem.

Ułożyć pierwszy ciemny blat, wyłożyć na niego 1/3 kremu budyniowego i rozsmarować. Przykryć jasnym blatem, wyłożyć na niego 1/2 pozostałego kremu, rozsmarować i przykryć ciemnym blatem. Wyłożyć pozostały krem budyniowy i przykryć jasnym blatem. Wierzch posmarować kremem czekoladowym, ułożyć biszkopt makowy (mały). Cały tort posmarować dokładnie kremem czekoladowym. Dekoracje wykonać według własnego uznania.

Krem czekoladowy bardzo dobrze sprawdza się pod dekoracjami z mas plastycznych, gdyż ich nawet w najmniejszym stopniu nie rozpuszcza.

pączki szybkie

Składniki

* 50 dkg mąki pszennej
* 4 żółtka
* 1 jajko
* 5 dkg drożdży
* 125 ml mleka
* 12 dkg cukru
* 50 ml oleju
* 25 ml spirytusu
* 7 dkg masła
* łyżeczka soli
* łyżka startej skórki z cytryny



Przygotowanie

Zmiksować żółtka, jajko, cukier i mleko. Dodać drożdże, mąkę, spirytus, masło, sól i skórkę z cytryny i wyrobić ciasto. Rozgrzać tłuszcz do smażenia pączków.

poniedziałek, 27 lutego 2012

Kolorowa fantazja wieloowocowa

Składniki

- puszka ananasów w kawałkach
- kiwi
- 2-3 truskawki
- 1,5 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- szkl wody mineralnej
- kilka listków mięty
- w wersji dla dorosłych ćwierć szklanki żubrówki



Przygotowanie

Kawałki ananasa wyjąć z puszki, przełożyć do torebki foliowej, włożyć do zamrażalnika. Zalewę przelać do kubka i wstawić do lodówki. Pozostałe owoce umyć i osuszyć. Kiwi obrać, pokroić na nieduże kawałki. Małe truskawki pokroić na połówki, a większa na ćwiartki lub ósemki. Rozłożyć pokrojone owoce do szklanek. Zalać sokiem z pomarańczy zmiksowanym z zalewą po ananasach, wodą mineralną i listkami mięty. Do każdej porcji dodać po kilka kawałków schłodzonego ananasa. Dorośli mogą swoje porcje wzbogacić zimną żubrówką.

niedziela, 26 lutego 2012

Naleśniki prowansalskie

Składniki

-ok.10-12 usmażonych naleśników
-10 dag żółtego sera

A NA FARSZ:
-3 duże cebule
-30 dag pieczarek
-sól, pieprz (no i może szczypta papryki w proszku) do smaku

ZOSTAŁ JESZCZE SOS...
-1 puszka pomidorów bez skórki
-2 ząbki czosnku
-spora szczypta ziół prowansalskich
-nie mniej bazylii
-kapka oliwy z oliwek



Przygotowanie

FARSZ:
Cebulę zeszklić na patelni, dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić do wyparowania wody. Na końcu doprawić do smaku.

SOS:
Pomidory przełożyć do niewielkiego garnka i zagotować, często mieszajac. Dolać oliwę z oliwek. Dodać też zmiażdżony czosnek i zioła.

WRESZCIE...
Naleśniki posmarować farszem i zwinąć w ruloniki. Wszystkie ułożyć obok siebie w żaroodpornym naczyniu i zalać sosem. Całość posypać jeszcze żółtym serem i zapiekać aż do momentu, gdy tan właśnie ser się rozpuści.

Całość doskonale smakuje z butelką dobraego wina... Bez wina zresztą też :)

Smacznego!!!!!!!

sobota, 25 lutego 2012

Napoleonka na cieście półfrancuskim

Składniki

Ciasto kluskowe:


1 szkl. mąki
1 jajko
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli

Ciasto kruszonkowe


1 szkl. mąki
10 dkg margaryny
kilkanaście kropel aromatu waniliowego

Krem waniliowy


1/2 l mleka
1 jajo
8 dkg cukru
1 torebka cukru waniliowego
6 dkg mąki
1 łyżka masła

Cukier puder do posypania



Przygotowanie

Ciasto kluskowe:
Ze wszystkich składników zagnieść gładkie, miękkie ciasto jak na pierogi.

Ciasto kruszonkowe
Z mąki i margaryny zrobić kruszonkę, skropić aromatem.

Ciasto kluskowe rozwałkować, posypać kruszonką i zwinąć w rulon. Ten rulon rozwałkować na dwa placki wielkości blachy (ja piekę w kwadratowej ok. 20 x 20 [połowa standardowej dużej])

Upiec w 180 stopniach na złoto.

Przygotować krem:
Zagotować mleko. Utrzeć razem jajko, cukier i mąkę, dodać cukier waniliowy. Do masy wlewać, stale mieszając, wrzące mleko. Przelać do rondelka, dodać masło i ogrzewać na małym ogniu dalej mieszając. Gotować tak długo aż masa zgęstnieje i zacznie się podnosić. Łatwo się przypala - mieszać bez ustanku :)
Natychmiast zestawić i przestudzić (można przemieszać, żeby nie powstała skorupa). Ciasto przełożyć chłodną masą. Posypać cukrem pudrem.

piątek, 24 lutego 2012

melo cake - w moim wydaniu

Składniki


A TE SKLEPOWE
Składniki na 6 melo cake :
( o pojemności około 80 ml)
-180 gram gorzkiej czekolady
-2 białka
-40 ml wody
-1 łyżka żelatyny
--80 gram cukru + 1 łyżka do białka
- kilka tafelek białej czekolady(około 6)




Przygotowanie

Foremki o pojemności  80 ml.
 
ja użyłam piramidek  wysmarowzć roztopiona gorzka czekoladą . Czynność powturzyc dwukrotnie aby ścianki były dobrze pokryte czekoladą.


Schłodzic formy w lodówce.Żelatyne zalać kilkoma łyżeczkami zimnej wody .Resztę wody zagotowac z cukrem tak aby powstał syrop .

Następnie dodac napęczniałą żelatynę i chwilkę trzymając na malutkim ogniu mięszać tak aby żelatyna połączyła się z syropem. Syrop z żelatyna ostudzić .białka ubic na sztywno 

dodac łyżke  cukru  i nadal ubijać następnie stopniowo dolewac syrop z żelatyna i zmiksować aby sie połączył syrop z białkiem .
 Gotowa masa napełnić foremki
 
ale nie do pełna pozostawic kilka milimetrów na wylanie czekolady. Poczekać az masa stężeje i dopełnic roztopioną na parze wodnej ( ostudzona ) czekoladą.

Foremke wstawic do lodówki aby czekolada dobrze  stwardła .Następnie wyjąć deser i polać rostopioną białą czekoladą.

Przepis ten znalazłam na kulinarnym francuskim blogu.
Deser sie świetnie nadaje dla naszych małych pociech .Nie jest słodki ale za to bardzo delikatny.

Harissa - pasta z ostrej papryki

Składniki

12 papryczek chilli (bez nasion)
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek



Przygotowanie

Zakładamy gumowe rękawiczki i siekamy paprykę na drobne kawałki. Namoczyć je w ciepłej wodzie, odsączyć i zabieg ten jeszcze raz powtórzyć. Dokładnie odsączyć (wycisnąć) papryczki uciskając je. Zmiksować paprykę z pozostałymi składnikami przepisu i dokładnie umieścić w słoiczku zalewając na wierzch warstwą oliwy. Przetworzona tak papryka wytrzymuje do 6 miesięcy. Używać jako dodatek do potraw.

czwartek, 23 lutego 2012

Deser z musli

Składniki

- ulubione musli ok 150 gr dla 4 osob
- 500 gr jogurtu
- 4 lyz miodu
- brzoskwinia
- rozgniecione pistacje




Przygotowanie

Jogurt dobrze wymieszac z miodem. Dodac ulubione musli i dokladnie zamieszac.
Wstaw do lodowki na pol godz, Na wierzch wyloz plastry brzoskwini i posyp orzechami.

zapiekanka z sosem pomidorowym i serem

Składniki

2 duże cebule
4 pomidory(najlepiej dojrzałe)-jak ktoś woli to moze użyć pomidory z puszki
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Kubeczek śmietany 18% (taki 180g)
Przyprawy do smaku (ja lubię na ostro tak więc była była sól, dużo papryki ostrej i pieprzy kolorowego)

makaron świderki
Ser zółty w ilości wedle uznania

Tu wszsytkie składniki sosu bez śmietany jeszcze ( z doatkiem papryki kolorowe pokrojonej w kostkę). Z podwójnej porcji żeby całą rodzinę nakarmić:




tu już sosik skończony



tu w naczyniu ( z podwójnej porcji dlategodwie warstwy :



I po wyjęciu z piekarnika:





Przygotowanie

Cebule pokroić i podsmarzyć. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, do tego koncentrat pomidorowy. poddusić tak 15 minut, może więcej. Żeby pomidory były mięciutkie. Odstawić na chwile. Dodać śmietane, wymieszać. przyprawić do smaku. Można dodać dwa ząbki czosnku jak ktoś lubi.

Ugotować makaron. Odcedzić. Wyłożyć go do naczynia żaroodpornego, polać sosem. na to zetrzeć na drobnych oczkach ser żółty i zapiec w piekarniku.

I gotowe

Smacznego:)

środa, 22 lutego 2012

Krokiety - czyszczenie lodówki

Składniki

- ok.16 małych cieniutkich naleśników
- farsz pieczarkowy (z puszki)
 - duża cebula
- resztki wędlin
- 15dkg startego sera żółtego
 - sól , pieprz , przyprawa do pizzy


Panier: 3jaja, bułka tarta



Przygotowanie




Wędlinę kroimy w słupki, cebulę w kosteczkę .
 Na rozgrzany olej wrzucamy wędlinę , gdy się podrumieni cebulę, a potem farsz pieczarkowy, doprawiamy solą , pieprzem i ziołami .
Gdy farsz przestygnie dodajemy ser
.Mieszamy.
 Farsz układamy na naleśnikach, zwijamy krokiety, panierujemy i smażymy na złoto.
Podajemy z barszczem czerwonym.

Biszkopt 2

Składniki

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
pół opakowania proszku do pieczenia



Przygotowanie

Ubić pianę, dodać cukier i po jednym żółtku jednocześnie ubijać mikserem, na koniec przesiać mąki z proszkiem i wymieszać łyżką. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Mazurek kajmakowy msewki.

Składniki



Na ciasto:
20 dag masła prawdziwego
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 całe jajka
1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy

Na masę:
40 dag masy krówkowej gotowej (ja użyłam o smaku kokosowym)
25 dag masła prawdziwego

Owoce do dekoracji:(u mnie)
suszone morele
suszona żurawina
1 owoc kiwi
1 gruszka+3 łyżeczki cukru+sok z 1/4 cytryny
1 polewa do tortu jasna+2 łyżki cukru
ew. gotowe jajeczka czekoladowe





Przygotowanie

Utrzeć miękkie masło na jednolitą masę,dodać cukier i utrzeć do białości. Dodawać po 1 jajku a następnie partiami mąkę z proszkiem (ciasto będzie dość gęste). Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy o śr. ok. 25cm. Piec ok.25 minut w temp. 160 stopni. Ostudzić (lepiej upiec dzień wcześniej).
Zimne ciasto przekroić na 2 warstwy.

Masło na masę utrzeć,dodawać po 1 łyżce masy krówkowej i mieszać 9ja ucierałam drewnianą pałką).
Połowę masy rozsmarować na pierwszej warstwie ciasta, pozostałą na wierzchu. Ozdobić owocami.
Ja namoczyłam w ciepłej wodzie oddzielnie morele i żurawinę.Morele pokroiłam w kostkę,podobnie owoc kiwi obrany ze skórki.Gruszkę ostrugałam,usunęłam gniazda nasienne i ćwiartki obgotowałam ok.2-3 minuty w małej ilości wody z sokiem cytrynowym i cukrem.Następnie także pokroiłam w kostkę.
Z owoców ułożyć dowolną dekorację (ja zrobiłam kurczaczka na łączce).
Gotową polewę do tortów zrobiłam zgodnie z instrukcją,polałam gotową dekorację 9zapobiega to wysuszeniu i puszczaniu soku przez owoce.Na nie zastygniętą jeszcze polewę przykleiłam kilka jajeczek z czekolady.Wstawiłam do lodówki na noc.

wtorek, 21 lutego 2012

Wątrobiane kluseczki-do rosołu

Składniki

około pół kg. wątroby wieprzowej lub wołowej
1 cebula średnia
bułka tarta
jajko
mąka
sól i pieprz



Przygotowanie




Wątrobę kroimy i mielimy razem z cebulą, na koniec mielenia wsypujemy troszkę bułki tartej żeby wykorzystać całą wątrobę, dodajemy jajko mieszamy i dajemy mąkę,  tyle żeby "masa" była dość gęsta, doprawiamy pieprzem i solą do smaku, na gotujący się rosół (można zrobić rosół z kostki)nakładamy łyżką małe kluski( łyżkę maczamy w wodzie) gotujemy 5 minutek po wypłynięciu wszystkich klusek, dodać posiekaną natkę z pietruszki i gotowe


Ciasto ze słonecznikiem

Składniki

                       Biszkopt

4jajka
3/4 szkl.cukru
3/4 szkl.mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wody
                  Masa I
1/2 śmietany kremówki 36% lub30%
mała śmietana 12%lub 18%
2 łyżki żelatyny
1/2 szkl.gorącej wody
                  Masa II
1kostka margaryny lub masła
1 puszka mleczka zgęszczonego (gotowanego 2,5 do 3 godz,)


20 dkg łuskanego słonecznika
2 łyżki masła
2łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego



Przygotowanie

                                Biszkopt

Białka ubić dać cukier i dalej ubijać.Do żółtek dać3 łyżki wody i wymieszać wlać do białek i dalej ubijać.Dać mąkę krupczatkę lekko wymieszać,potem dać makę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia,lekko wymieszać i upiec biszkopt.,Ostudzony biszkopt przekroić .
                                          Masa I
2 łyzki żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl,goracej wody.
Kremówke ubić,dodać smietanę 12% i dalej ubijać,nstępnie dać ostudzoną żelatynę i lekko wymieszać.Wyłozyc na biszkopt i przykryć drugą połową biszkoptu.
                                    Masa II
Kostkę mararyny utrzeć dodając stopniowo  ostudzoną masę z puszki.Utrzeć masę i dać na ciasto.



Słoneczknik,masło,cukie i cukier waniliowy dać na patelnie mieszając aż zbrązowieje  (stale mieszając żeby nie przypalić) jak będzie zimne rozłożyć na masę.

                                                       Smacznego!!

Migdałowo-czekoladowa pyszność :D

Składniki

NA CIASTO:
-0,5 szklanki mąki
-1 budyń czekoladowy
-10 dag masła
-3/4 szklanki cukru
-4 jaja
-7 dag zmielonych migdałów
-2 łyżki mleka
-1 tabliczka czekolady deserowej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

A TAKŻE:
-1 słoik dżemu śliwkowego/z czarnej porzeczki
-polewa czekoladowa
-płatki migdałowe



Przygotowanie

CIASTO:
Czekoladę zetrzec na tarce o dużych otworach.
Makę wymieszać z budyniem, proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać po 1 jaju. Kolejno dodawać też czekoladę, mąkę z dodatkami oraz mleko. Ciasto przelac do tortownicy o średnicy ok.25-26 cm i piec w temperaturze 170 stopni mniej więcej 50 minut

JESZCZE TYLKO:
Wystudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć dżemem. Później polać je polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi. I...gotowe :D

Smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Łosoś w cieście francuskim

Składniki

Gotowe ciasto francuskie.


Do środka:
- filet z łososia
- 1 czerwona papryka świeża lub 3-4 większe kawałki marynowanej (wg. gustu)
- ser żółty
- jajo do posmarowania ciasta



Przygotowanie

Przygotować rybkę:

Filet z łososia (lub innej ryby) opłukać, doprawić solą, pieprzem ziołowym oraz pieprzem prawdziwym, położyć kilka wiórek masła i zawinąć w folię aluminiową. Rybę wkładamy do piekarnika na ok 20-25 min i pieczemy w temp. 180 stopni aby "puściła wodę".

Rybę delikatnie wyjmujemy z folii (można jeszcze odsączyć na ręczniku papierowym) i układamy na środek rozwinętego ciasta francuskiego (ja kupuję z Biedronki lub Lidla).




Na całą powierzchnię łososia wędrują grubsze plastry sera, na ser płaty papryki. Zawijamy ciasto tworząc chlebek i staramy się wcisnąć brzegi ciasta pod spód. Smarujemy ciasto rozmąconym jajem, nakłuwamy delikatnie nożem i pieczemy przez ok 25-30 min (do zrumienienia ciasta) w temp. 210- 220 stopni.



Super wygląda i super smakuje.

poniedziałek, 20 lutego 2012

Sos jogurtowo rzodkiewkowy

Składniki

250 ml jogurtu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki bardzo drobno posiekanej lub startej rzodkiewki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku





Przygotowanie

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Podprawić solą i pieprzem. Pozostawić w chłodnym miejscu na min 1 godz. Podawać do mięs z grilla oraz do zielonych sałat.

Tiramisu piernikowe na Święta

Składniki

250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
250 g śmietany kremówki (mały kartonik)
2,5 łyżki cukru
2 jajka
24 twarde pierniczki (lub kilka "Katarzynek" - bez polewy czekoladowej, albo Wkn-owskich brukowców bez śliwkowych powideł)
kawa
przyprawa do piernika
pomarańcze do dekoracji
likier pomarańczowy (opcjonalnie)

(Jest to wersja na 4 osoby)



Przygotowanie

Tiramisu to bardzo znany włoski deser. Tradycyjnie wykonuje się go z serka mascarpone, bitej śmietany, kogla-mogla, biszkoptów, kawy, kakao i likieru amaretto - składniki te nadaja mu charakterystyczny przepyszny słodko gorzki smak. Większość osób wykonuje je na blasze, a następnie kroi na kawałki.
Ja zawsze lubiłam robić porcje na osobę w pięknym kieliszku - widać wtedy piękne warstwy, nadajemy temu deserowi bardzo wykwitny charakter.
Tym razem pokusiłam się na małą "przeróbkę" tradycyjnego przysmaku, żeby brzmiał Świętami i kolędą - będzie fantastycznym zwieńczeniem kolacji wigilijnej.

Śmietanę ubić z połową łyżki cukru. Żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru, dodać serek mascarpone i dalej ucierać aż powstanie krem, delikatnie dodać bitą śmietanę. Do kremu dodać szczyptę przyprawy do piernika.
W międzyczasie zaparzyć kawę, (duży kubek) - najlepsza byłaby wersja espresso, a jeśli jej nie ma, wystarczy standardowa "po polsku po turecku". JEDNAK... :) Parzymy łyżeczkę kawy wymieszaną z łyżeczką przyprawy do piernika. Jest to kawa bardzo aromatyczna i bardzo świąteczna. Można dodać do kawy pół kieliszka słodkiego likieru pomarańczowego.
Pierniczki nasączyć kawą - twardsze będą potrzebowały więcej czasu, miękkim wystarczy tylko chwila, dlatego robię to już podczas tworzenia deseru.  Z kakao zrezygnowałam z uwagi na to, że moje pierniczki były kakaowe, a poza tym, przyprawy korzenne mają wyrazisty smak, nie chciałam, żeby kłóciły się z kakao, które pięknie kontrastuje z biszkoptami w tradycyjnej wersji deseru.

Przekładamy w kieliszkach (szerokie do czerwonego wina lub wody) warstwę nasączonych pierniczków i warstwę kremu, warstwę pierniczków i znów kremu. I tak trzy razy - ja zużyłam po 6 twardych pierniczków na 1 deser. Na wierzchu kremu układamy cząstki pomarańczy (obrane z gorzkich białych skórek). Ja dodałam jeszcze draże mleczne, dla bardziej niezwykłego efektu - myślę jednak, że dekoracja świątecznych deserów to nieskończone pole kreacji :)

Deser wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin. Najsmaczniejszy jest przygotowywany wieczorem, a jedzony na drugi dzień.

snoddas

Składniki

CIASTO:

* 150 g margaryny lub masla
* 2 jajka
* 3 dl cukru
* 2 lyzeczki cukru waniliowego
* 2 lyzki kakao (ciemnego)
* 4½ dl maki pszennej
* 2 lyzeczki proszku do pieczenia
* 1½ dl mleka
* 1/2 dl wiorkow kokosowych

Ps. Dla przypomnienia 1 dl = 100 ml ;)


POLEWA:

* 75 g margaryny lub masla
* 2 lyzki zimnego naparu kawowego        
* 2 lyzka kakao (ciemne)
* 2 lyzeczki cukru waniliowego
* 3½ dl cukru pudru


* wiorki kokosowe do posypania




Przygotowanie

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Jajka+cukier zmiksowac na puszysto.

Nastepnie dodawac po trochu pozostale "suche" skladniki (cukier waniliowy, kakao, maka, proszek do pieczenia) naprzemiennie z mlekiem oraz dobrze miekka margaryna ( lub maslem).

Wszystko zmiksowac i przelozyc do foremki.

Piec w temp. 175 stopni C ( czas pieczenia zalezy od rodzju blaszki, im wieksza powierzchnia blaszki i ciensze ciasto tym krotszy czas pieczenia )

POLEWA:

Rozpuscic margaryne (lub maslo) w garnuszku. Nastepnie dodac reszte skladnikow caly czas mieszajac, do uzyskania jednolitej masy.

Rozprowadzic polewe na wystudzonym ciescie i obficie posypac wiorkami kokosowymi.

Ciasto bardzo dobrze smakuje na drugi dzien.
SMACZNEGO!!!

niedziela, 19 lutego 2012

Bagel z wedzonym lososiem po zydowsku

Składniki

4 bulki bagel (bajgle)  http://www.wielkiezarcie.com/przepis13269.html
175 g twrozku naturalnego
200 g wedzonego lososia w plastrach
plasterki cebuli


                tak wygladaja w calosci



Przygotowanie

 Bagel przekroic na pol i przypiec lekko w tosterze. Twarozkiem posmarowac polowki bagel, oblozyc plastrami lososia i cebula  i zlozyc.
                   

sobota, 18 lutego 2012

Sałatka przepyszna - moja urodzinowa

Składniki

1 świeży ogórekpuszka ananasówszklanka lub torebeczka ryżu2-3 piersi z kurczakamajonezsól, pieprz, przyprawa do kebaba lub gyrosapęczek szczypiorku lub jedna średnia cebula lub por
Łatwy sposób gotowania ryżu:

Kiedy nie używamy ryżu, który można gotować w torebeczkach czasami ciężko jest znaleźć dobrą ilość wody, żeby ryż się dobrze ugotował, ale jest na to prosty sposób:

1 szklanka ryżu - 1,5 szklanki wody
2 szklanki ryżu - 3 szklanki wody    itp

Kiedy na powierzchni ryżu w czasie gotowania pojawią się bąbelki powietrza i zniknie prawie cała woda należy wyłączyć gaz i szczelnie przykryć ryż po 5-7 minutach będzie gotowy.



Przygotowanie

Wskazówki:

Do sałatki można dodać por, cebulę lub szczypiorek w zależności od upodobań, każda opcja jest dozwolone.

 Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałeczki, posolić i posypać je przyprawą do kebaba lub gyrosa (dość obficie), usmażyć na małej ilości oliwy lub oleju, na dużym ogniu, tak aby piersi stały się złote i chrupiące. Przed dodaniem do sałatki należy poczekać aż całość ostygnie (najlepiej do sałatki dodać całą zawartość patelni - razem z wywarem który powstał w czasie smażenia - z całym "smaczkiem"
Gotujemy ryż i odstawiamy na bok do ostygnięcia.Ananasa z puszki kroimy na małe kawałeczki.Kroimy szczypiorek, cebule lub por.Ogórka należy obrać i zetrzeć na tarce na małe paseczki, delikatnie posolić i poczekać aż ogórki puszczą wodę, należy tę wodę odsączyć, w innym razie sałatka będzie zbyt "wodnista".Kolejność dodawania składników jest dowolna, (oczywiście na końcu majonez), całość doprawić pieprzem, przed podaniem schłodzić w lodówce.

Ta sałatki smakowała wszystkim moim znajomym, więc i Wam tego życzę

Smacznego!

Czekam na wasze opinie :)

Ciasto z owocami

Składniki


200g margaryny
200g cukru
200g mąki tortowej
   4    jajka
200g śliwek lub innych owoców z puszki
   4 łyżki startej na tarce mlecznej czekolady



Przygotowanie

Miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i nadal ucierać. Następnie dodać mąkę i startą czekoladę i dobrze połączyć. Na końcu dodać śliwki. Ciasto pieczemy w temp 180o przez około godzinę. Po upieczeniu ciasta można je posypać cukrem pudrem.

Krówki-belferki

Składniki

1. 1 kostka masła
2. 1 kubek cukru
3. 1 kubek śmietany 30 %
4. pół kubka zmielonych orzchów włoskich (można zastąpic sezamem lub odrobiną maku)



Przygotowanie

Wszystkie składniki włóż do dużego rondla i gotuj przez 20-25 minut, cały czas mieszając. Teraz wyłącz gaz ale mieszaj jeszcze przez 5 minut. Prostokątne żaroodporne naczynie wyłóż folią spożywczą; przelej słodką masę, poczekaj aż zastygnie (może to potrwac kilka godzin!!), a gdy będzie zimna wstaw do lodówki. Na koniec kroimy i jemy!
SMACZNEGO!!

czwartek, 16 lutego 2012

Kurczakowe warzywne zawijasy od Mężatki

Składniki

2 podwójne filety z kurczaka
jajka
1/2 paczki mieszanki warzywnej np " Bukiet Jarzyn" (rozmrozić)
3-4 łyżki majonezu
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, 
przyprawa do kurczaka
Bułka tarta







Przygotowanie

Filet z kurczaka oczyścić i pokroić na 4 części. Następnie naciąć każdy kawałek nie przecinając do końca.  
Rozłożyć naszego fileta i rozbić tłuczkiem tak by był w miare cienki. Posolić.
Majonez przełożyć do miseczki i dodać do niego przeciśnięty przez praskę obrany czosnek. Wymieszać i smarować nasze płaty filetów. Na majonez układać warzywną mieszankę i zawijać. Można przekłuć wykałaczkami by się nie rozwijały.
Jajko wybić na talerz z przyprawami. Obraczać w jajki i bułce tartej i smażyć na oliwie.
Smacznego!!

UWAGA! W podanym przepisie jak widać na zdjęciach dla odmiany upiekłam nie obtoczone w jajku i bułce  zawijasy w halogenie. Średnio co 10 min smarując je z każdej strony mieszanką jajka z przyprawami. Piekły się 50 min. Wyszły dobre ale suchawe jak to zazwyczaj z drobiem bywa. Podane z sosem czosnkowym i frytkami smakowało super.

Papryka marynowana od Hani

Składniki

2 kg papryki czerwonej, żótej lub pomarańczowej
3 l zimnej wody
1 szklanka cukru
0,5 l octu 6% = szklanka i troszkę 10%
3 łyżki soli
ziele angielskie, liść laurowy



Przygotowanie

Paprykę pokroić w niezbyt duże cząstki, napełnić nią słoiki.
Wodę doprowadzić do zagotowania ze wszystkimi składnikami.
Zalać gorącą wodą paprykę i pasteryzować słoiki ok 5 minut.
 można przed zakręceniem słoików polać po łyżce oliwy.
Z tej ilości zalewy = 20 słoiczków dżemowych na ok 2 kilogramy papryki.
Można wymieszać kolory papryki będzie się ładniej prezentować
Wybierać lepiej paprykę świeżą, ładną i jędrną oraz czerwoną , żółtą i pomarańczową. Zielona papryka marynowana nie jest zbyt smaczna.

Lososiowe Roladki

Składniki

-Łosoś wędzony w plastrach
- ogórek zielony
- łyżka chrzanu
- łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
- szczypiorek lub koperek



Przygotowanie

 Ogórek tniemy na ćwiartki
 Plastrami łososia z jednej strony smarujemy chrzanem z jogurtem
 owijamy ogórek łososiem
 przewiązujemy szczypiorkiem lub koperkiem

SMACZNEGO

Sałatka a la kotuś

Składniki

2 kg ogórków
25 dkg pietruszki z natką
25 dkg marchewki
25 dkg cebuli
pęczek koperku
1/2 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oleju
3 łyżeczki soli
15 ziaren ziela angielskiego
5-6 ząbków czosnku
15 ziaren pieprzu
8 goźdzków



Przygotowanie

Ogórki pokroić w plasterki (razem ze skórką).
Cebulę pokroić w półtalarki.
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce.
Natkę pietruszki, koperek i czosnek drobno posiekać.
Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Odstawić na 2 godziny. Co pół godziny przemieszać.
Napełnić słoiki (razem z sokiem) i pasteryzować 15-20 minut.
Doskonała przystawka do wszelkiego rodzaju mięs.

środa, 15 lutego 2012

Pulpeciki w sosie grzybowym

Składniki

40 dag mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowego, z łopatki, z szynki, ale może być także indycze)
20 dag pieczarek
2 ząbki czosnku
1 łyżka dowolnej mieszanki do mięsa, którą zwykle przyprawiamy mięso (np. czerwony "Delikat")
1 kostka rosołowa (np. pieczeniowa do sosów, mięsna, cielęca, wołowa lub grzybowa)
2 średniej wielkości cebule
3/4 szklanki mąki pszennej
garść suszonych grzybów
sól, pieprz
1/3 szklanki tartej bułki
1 jajko

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej słonecznikowy lub oliwa z pestek winogron)


 





Przygotowanie

Mięso mielone włożyć do miseczki, dodać przyprawy (ulubioną mieszankę przypraw do mięsa, sól i pieprz), jajko, bułkę tartą, 4-6 startych na tartce o małych oczkach pieczarek, startą na tarce o małych oczkach jedną cebulę i przeciśnięte dwa ząbki czosnku - całość wyrobić na elastyczną masę.

Do rondelka wlać ok. 2 szklanki wody i wrzucić do niej garść suszonych grzybów i kostki rosołowe, a gdy woda zacznie wrzeć, w 1/4 kubka zimnej wody rozmieszać czubatą łyżkę mąki, zahartować ją (dodać dwie łyżki gorącego wywaru z rondelka), powoli wlać do gotującego się w rondelku sosu i energicznie zamieszać (sos powinien się zagęścić) a następnie skręcić ogień, aby sos lekko pyrkał.

Z mięsnej masy wyrobić niewielkie pulpeciki (wielkości moreli) - z podanej ilości mięsa powinno wyjść ok. 10-12 sztuk. Do głębokiego talerza wsypać pozostałą mąkę i obtoczyć w niej pulpeciki (po obtoczeniu każdego pulpecika należy strząsnąć z niego nadmiar mąki). Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu (ok. 4-5 łyżek) i smażyć pulpeciki z dwóch stron aż zrobią się brązowe (w środku mogą być jeszcze surowe, bo będą się dusiły w sosie). Pulpeciki przełożyć do rondelka z sosem.

Na patelni usmażyć resztę drobno pokrojonych pieczarek i wrzucić je do rondelka ,a następnie zrumienić jedną posiekaną cebulę i również dodać ją do sosu. Pulpeciki dusić ok. 40 minut na małym ogniu często mieszając, aby nie przywarły do dna rondelka.

Podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub kaszą i dowolną surówką.

Propozycja podania 1: pulpeciki podane z ziemniakami z wody i sałatą masłową polaną przyprawionym solą, pieprzem, odrobiną cukru oraz sokiem z cytryny jogurtem

Propozycja podania 2: pulpeciki podane z kaszą jaglaną, buraczkami na zimno i ogóreczkami konserwowymi


Rady dotyczące przepisu:

Pulpeciki to świetny przepis dla osób, które lubią potrawy z mięsa mielonego - jest szybkie, proste i tanie w wykonaniu, a smakuje naprawdę wybornie.

Według mnie puleciki smakują idealnie z ziemniakami i sałatą ze śmietaną lub w wersji dietetycznej z jogurtem, ale można również do nich podać kaszę, ryż lub makaron (np. świderki) i dowolną surównkę.

Zagęszczenie sosu mąką przed dodaniem przesmażonych pulpecików sprawi, że sos będzie aksamitny i nie powstaną w nim grudki - sos można łatwiej i energiczniej zamieszać niż po dodaniu mięsa a hartowanie, czyli dodanie do zimnej wody z mąką odrobiny gorącego wywaru sprawi, że nie ma niebezpieczeństwa grudek w sosie.

Doprawienie mięsa według własnych upodobań (ja wolę pikantniejsze dania, ale jeśli woli się łagodniejsze można dodać mniej przypraw) sprawi, że potrawa może smakować za każdym razem inaczej.

Suszone grzyby przed wrzuceniem do rondelka dobrze jest pokruszyć na drobniejsze kawałki.

Można uformować większe pulpeciki (np. wielkości mandarynki - wtedy z podanej wielkości powinno wyjść 6 pulpetów), ale uważam, że mniejsze pulpeciki lepiej prezentują się na talerzu.

Miłośnicy ziół mogą dodać przed uformowaniem pulpecików do masy mięsnej dowolne przyprawy (np. tymianek lub natkę pietruszki).

pieczona ryba z chrupiącymi warzywami i sosem śmietanowo - szafranowym

Składniki


3 nieduże płaty chudej ryby - Limanada, mintaj
mrożone warzywa: (garść słodkiego groszku, fasolki szparagowej albo warzyw na patelnię z cukinią hortexu - chodzi o warzywa strączkowe i cukinię żeby były chrupkie, ) 
płaska łyżka masła
przyprawy - ząbek czosnku, sól, pieprz, wegeta, szafran



 


 








Przygotowanie

rozkładamy podwójnie folię aluniniową kładziemy płat ryby, przyprawiamy solą, białym pieprzem, wegetą i odrobinką szafranu

kładziemy na rybkę warzywa - posypujemy je wegetą i układamy na nich plaserki ząbku czosnku przykrywamy wszystko jednym, dla bardziej głodnych dwoma płatami ryby,  przyprawiamy tak jak pierszy płat i układamy na wierzchu opiłki masełka. dzięki szafranowi rybka zaczyna się zabarwiac na złoty kolor.

 

 szczelnie zawijamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180c pieczemy 30 minut

Sos śmietanowo - szafranowy:

z upieczonej ryby zlewamy powstały złoty sos do małego rądelka dodajemy do niego 3 łyżki śmietany 18% mieszając podgrzewamy  przyprawiamy solą, pieprzem i jeszcze odrobinką szafranu  kolor sosu powinien utrzymać się w tonacji złotej od szafranu

 

SMACZNEGO

przepis dedykuję tym co chcą schudnąć do sylwestra:)

Grzanki jajeczne maczanki od Malibu

Składniki

Czerstwa bułka (jest najlepsza)
jajko (ilość zależy od ilości pieczywa)
sól,pieprz,
przyprawy (bazylia,oregano)

dodatkowo:
ser żółty (potarty lub w plasterkach),
pieczarki,
oliwki,
plasterki szynki,albo salami,mogą też być kawałki wędzonego kurczaka,
ananas
ceblka podduszona
tuńczyk
i inne dodatki jakie kto lubi

ketchup



Przygotowanie

Jeśli nie macie co zrobić z czerstwą bułką, to przeczytajcie ten przepis. Na pewno jest tu już jakiś podobny, ale ten jest mój i często z niego korzystam, bo grzaneczki wychodzą super !!!

Przygotowujemy najpierw wszystkie dodatki:
pieczarki mogą być surowe lub lekko podduszone,
oliwki w moim wydaniu są pokrojone w plasterki i podsmażone na suchej patelni razem z ananasem pokrojonym w kawałki to samo robię z kawałkami wędliny, czy wędzonego kurczaka- oczywiście nie jest to konieczne.
Ser żółty ścieramy na tarce lub szykujemy plasterki.
Bułkę długą kroimy w kromki, bułkę małą okrągłą tak samo.
Jajko wybijamy na głęboki talerz i "roztrzepujemy". Maczamy przygotowane kromki w jajku z obu stron i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Ja nie daję żadnego tłuszczu, na teflonowej patelni nic się nie przyczepia.
Przykrywamy przykrywką i chwilkę czekamy aż "spody" będą rumiane. Wtedy przewracamy grzanki na drugą stronę i ja najpierw daję troszkę sera, aby wszystko dobrze się przyczepiło,póżniej resztę dodatków i na wierzch jeszcze ser. Całość posypuję przyprawami i przykrywam przykrywką. Grzanki są gotowe jak serek jest apetycznie roztopiony. Można polać ketchupem jak ktoś lubi.

Moją wypróbowaną przyprawą do grzanek jest zielona czubryca-to bułgarska przyprawa ziołowa (czosnek i zioła: cząber górski, oregano, majeranek, papryka słodka, lubczyk) ale nadaje się w sumie do wszystkiego, do sałatek, surówek,twarożków, mięs, pizzy, fasolki po bretońsku, zup i co jeszcze podniebienie podpowie ;o) Korzystam z niej już ładnych parę lat i z czystym sumieniem polecam !!!
Życzę smacznego !!!

Skrzydełka dla odważnych

Składniki

8 dużych skrzydełek z kurczaka


sól


1/2 łyżeczki pieprzu cayenne


1/2 łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki


1 łyżka ostrego ketchupu


szczypata  mielonej papryczki chili


1 łyżeczka mielonego czosnku w proszku


1 łyżka oliwy z oliwek





Przygotowanie

Skrzydełka przeciąć na pół,odciąc ostre końce,zalać lekko osoloną wodą .Tak żeby były tylko przykryte, dodać mielony czosnek i obgotować 10 min od zagotowania , na małym ogniu.

Obgotowane skrzydełka wyjąć z wody, ostudzić i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem.Oliwę wymieszać z ketchupem, dodać pieprz i paprykęi szczyptę soli, dokładnie wymieszać.

Ułożyć w marynacie skrzydełka,odstawić na 1 godz do lodówki.Naczynie żaroodporne wysmarować lekko olejem i ułożyć skrzydełka.

Piec w 180 st C z termoobiegiem około 15 min.

Smacznego.

                                    

wtorek, 14 lutego 2012

Smalczyk domowy Powsinogi

Składniki

0,5 kg słoniny
2-3 szczypty majeranku
przyprawa do wieprzowiny Kamis (niekoniecznie)
1 mała lub średnia cebula
1 duży ząbek czosnku



Przygotowanie

Kupujemy słoninę mieloną, lub sami mielimy. Wrzucamy do teflonowego garnka (u mnie swietnie tutaj sprawdza sie Tefal Ingenio), podpalamy gaz i dosc czesto mieszamy. Smażymy na średnim ogniu.
W międzyczasie dodajemy majeranek i przyprawę Kamisa.
Gdy słonina cała sie rozpuści, a na dnie zostaną już skwarki, wyłączamy ogień, wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę i przeciśniety przez wyciskacz czosnek. Kilka razy jeszcze mieszamy, potem przelewamy - podobno najlepiej do glinianego garnka, ja przelewam do sloika. Po ostygnieciu trzymam w lodówce.

Jeśli ktoś nie lubi skwarków, można przed wrzuceniem cebuli i czosnku, przelać smalec przez sito (METALOWE!).

Cebulę i czosnek daję na samym końcu, bo gorący smalec i tak je zmiękczy do idealnej konsystencji, a gdyby wrzucić je wcześniej, jest duża szansa, że spalą sie na ciemnobrązowo.

Smalczyk ten najlepiej smakuje z ogórkami małosolnymi, na domowym chlebie.

Śliwkowa karkówka na grilla kasiuli - pycha

Składniki

Przepis na 12 dużych kotletów:
ok. 1 kg karkówki
2 - 3 duże łyżki powideł*
majeranek
vegeta
świeżo mielony pieprz

*daję własnej roboty, z powodzeniem można zastąpić kupnym





Przygotowanie

Mięso pociąć na 12 kotletów, posypać vegetą, pieprzem i majerankiem. Dodać powidła, zamieszać. Marynować min 30 min (najlepiej przez noc).

Grilować ok. 30 min (można upiec w piekarniku).

 

Prosta w wykonaniu, inna i zarazem pyszna karkówka.

Sałatka mojej mamy

Składniki


4 wędzone udka kurczaka
puszka groszku
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
4 ogórki kiszone
30 dag sera żółtego
ok. 300g majonezu
ok. 50g musztardy




Przygotowanie

Ser, ogórki oraz mięso z udek kurczaka pokroić w kostki. Wrzucić do miski, połączyć z groszkiem, fasolą i kukurydzą. Dodać majonezu i musztardy. Dokładnie wymieszać.

Smacznego. :)

Sałatka kalafiorowo-brokułowa

Składniki

- 1 kalafior świeży może być mrożony
- 1 brokuł świeży może być mrożony
-4-5 sztuk rzodkiewek
-2-3 pomidory
-majonez
-sól, pieprz



Przygotowanie

WYKONANIE:
Kalafior i brokuły dzielimy na różyczki gotujemy w osolonej wodzie okolo 5 minut,wyjmujemy ,studzimy,na tarce jarzynowej na grubych oczkach ścieramy rzodkiewki,ajk ktoś woli może je drobno pokroić,dodajemy pomidory pokrojone w średniej wielkości kostkę,doprawiamy do smaku solą i pieprzem,łączymy z majonezem.
SMACZNEGO!!!

Tą sałatkę podaję do grilla,ale również świetnie samkuje jako obiadowa.Wersja kolacyjna po dodaniu jajek ugotowanych na twardo.

Ciasto z truskawkami najprostrze

Składniki

- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka tłustego mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 kg truskawek (ew. innych owoców np. jagód, wiśni, śliwek, malin)



Przygotowanie

1. Jajka ubić z cukrem do białości na puszytsą masę.
2. Na to przesiać mąkę i cukier waniliowy, dodać mleko.
3. Dno tortownicy wyłożyć papierem, wyłożyć truskawki i zalać je ciastem.
4. piec 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypac cukrem pudrem.

Chlebek domowy

Składniki

2 szklanki mąki żytniej


3 szklanki mąki pszennej


2 szklanka otrąb {lub śruty }


po 6 łyżek ;


     łuskanego słonecznika ,siemienia lnianego,


po 3 łyżki ;


    sezamu ,pestek dyni


750 ml ciepłej wody{ lub po połowie  mleka i wody oczywiście lekko ciepłych}


8 dag drożdzy


1 łyżka soli


1 łyżka cukru





Przygotowanie

Drożdze rozkruszyć w połowie szklanki  ciepłego płynu {wody mleka} i cukru.

Reszte sypkich składników mieszam drewnianą łyżką ,dodaję drożdze i resztę płynu

dokładnie mieszam .Ustawiam w  ciepłym miejscu {można na pojemniku z ciepłą wodą }na około 30 minut by wyrosło .Włączam piekarnik nastawiam na 180stopni/

Keksówki wykładam papierem do pieczenia .Wlewam wyrośnięte ciasto ,górę smaruje łyżka maczaną w zimnej wodzie.

Piękę 60 minut.Wkładam z keksówek na deskę do krojenia skrapiam wodą ,przykrywam folią aluminiową i śiereczką bawełnianą .Między chleby wkładam pojemniczek z wodą .Pozostawiam do wystygnięcia.Dzięki temu chleb ma miękką skórkę.

poniedziałek, 13 lutego 2012

Bananay - smażone w miodzie

Składniki

banany
miód
cynamon



Przygotowanie

Banany obieramy i kroimy wzdłuż na połówki.

Na patelnię wrzucamy miód i podgrzewamy na średnim ogniu.


Gdy miód się już roztopi i zacznie skwierczeć wrzucamy połówki bananów.

Smażymy z obu stron, aż zmienią kolor.


Banany wykładamy na talerze i posypujemy cynamonem.


Smacznego

Roztrzepaniec

Składniki



2 szklanki zsiadłego mleka
po 1/2 łyżeczki posiekanego koperku i szczypiorku
kilka rzodkiewek




1/2 ząbka czosnku
sól





Przygotowanie

do schłodzonego mleka dodać zmiażdżony czosnek, szczypiorek, koperek, szczyptę soli i starannie wymieszać. rzodkiewki umyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach dodać do napoju tuż przed podaniem. zamiast rzodkiewek można dodać pół szklanki soku pomidorowego

Papryczka czerwona - faszerowana

Składniki

4 (większe) papryki czerwone


FARSZ:

500g mięsa mielonego z indyka
2 paczki ryżu
1/2 kg pieczarek
1 łyżka oleju
siekana natka pietruszka
przyprawy

ok. 1/2l bulionu (może być z kostki)



Przygotowanie



1. Papryki umyć, osuszyć, następnie odciąć górę i wydrążyć gniazda nasienne.

2. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w drobne kawałki, przesmażyć na łyżce oleju, przyprawić do smaku solą i piperzem.

3. Ryż gotować przez ok. 10 minut, tak aby był pół-twardy.

4. Mięso mielone połączyć z przestudzonym ryżem i pieczarkami, dodać siekaną natkę pietruszki, a następnie doprawić.

5. Przygotowanym farszem napełniać wydrążone papryki, nakryć je kapeluszami, włożyć do garnka i zalać 1/4 przygotowanego bulionu. Gotować na małym  ogniu aż do miękkości. W trakcie gotowania należy dolewać bulion, aby papryki nie przywarły do dna garnka.







Smacznego!

Sos pomidorowy po toskańsku

Składniki

50 dkg dojrzałych pomidorów
1 średnia cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
1 gałązka selera naciowego
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Seler umyć, osuszyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać pomidory i seler. Dusić przez ok 15 min. Całość przetrzeć przez sito lub zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto rudzielec wg babci Różyczki

Składniki


Ciasto
♥ 1/2 kg mąki +1/2 szklanki
♥ 1/2 masła roslinnego 125g
♥ 3 jajka
♥ 1/2 szklanki cukru
♥ 1 łyżeczka sody
♥ 15 dkg sztucznego miodu
Krem
♥ 1 masło roślinne 250g
♥ 1/2 litra mleka
♥ 3 czubate łyżki kaszy manny
♥ 1/4 szklanki cukru pudru
♥ sok z ½ cytryny
Polewa
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis13850.html
wg awonli
♥ orzechy do posypania ciasta



Przygotowanie


Mąkę wymieszać z sodą,dodać całej jajka,cukier waniliowy,
rozpuszczone masło, z cukrem i miodem(schłodzone).
Zgnieść ciasto,jeżeli ciasto mamy rzadkie,dodać jeszcze 1/2 szklannki mąki.
Podzielić ciasto na 3 części,blaszkę o wymiarach 25x40 cm, wysmarować lekko masłem, i wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozłozyć palcami ciasto na całej blaszcze,maczając delikatnie,
palce od czasu do czasu w wodzie,wtedy lepiej rozłożymy ciasto .
Ciasta na pewno, wystarczyć na 3 placki,piec w 180ºC około 15-20 min aż bedą złote.
Upieczone placki,odrazu wykładać do góry dnem,odkleić od papieru,papier znow włożyć do blaszki i upiec kolejne na tym samym.
Na mleku, ugotować kaszkę manny, na gęsto i wystudzić.
Masło roślinne, utrzeć z cukrem pudrem, do białości,dodawać po łyżce zimnej kaszy manny, i dalej ucierać ,aż wyłożymy całą kaszkę,pod koniec dodać sok z 1/2 cytryny.
Włożyć jeden placek,do blaszki, w której piekliśmy ciasto,posmarować kremem,przykryć drugim ,znów kremem i trzecim.
Wierzch polać polewą posypać posiekanymi orzechami,wstawić do lodówki,aż ciasto zastygnie i skruszeje.(najlepiej zawinąć w folie)

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.
(polecam polewę Awonli,którą mama już wcześniej wypróbowała,jest wyśmienita.)
To bardzo stary przepis mojej babci ,polecam.
Smacznego

niedziela, 12 lutego 2012

Ratatuja wariacja Franki na temat

Składniki

2 bakłażany
1 cukinia
1 kabaczek
4 cebule
4 pomidory
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
4 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
olej






Przygotowanie

Warzywa umyć. Czosnek obrać i posiekać drobno. Cebulę pokroić w większe piórka. Paprykę pokroić na spore kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cząstki.

Na patelnię wlać odrobinę oleju, podsmażyć przez moment czosnek (uważając, żeby się nie przypalił), dodać cebulę, a gdy ta zacznie mięknąć paprykę. Na końcu dodać pomidory i dusić jeszcze przez chwilę. Podsypać sporą ilością ziół prowansalskich, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Bakłażany pokroić w plastry grubości około 1 cm. Skropić sokiem z cytryny, posolić i umieścić na sicie na jakieś 15 minut, aby pozbawić ewentualnej goryczki. Po tym czasie opłukać i osuszyć. Kabaczka obrać i wraz z nieobraną cukinią pokroić tak jak bakłażany w plastry. Pokrojone bakłażany, kabaczka i cukinię posolić i obsypać ziołami prowansalskimi, smażyć krótko na niewielkiej ilości oleju (mają być twardawe, chrupiące).

Na blasze (szkle żaroodpornym) wysmarowanej tłuszczem układać warstwami: plastry bakłażana, po łyżce sosu na każdy plaster bakłażana, kabaczek, po łyżce sosu, cukinia, po łyżce sosu itd. Do wyczerpania składników. Można dodać pokrojoną w plasterki mozarellę (między plastry warzyw). Całość zapiec krótko (np. 15-20 minut) w piekarniku, w temperaturze 180 stopni.


Można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do potrawy mięsnej. W oryginale je się to danie na ciepło lub zimno. Mi smakuje i tak, i tak. Mojemu Mężowi tylko na ciepło. Musicie sami wypróbować : ) Smacznego !

Gulasz wołowypapryką i pieczarkami

Składniki

-1 kg wołowiny
-3 cebule
-2 łyżki smalcu lub oleju
-7 średnich ziemniaków
- 6 pieczarek
-2 ząbki czosnku
-papryka zielona i czerwona(jak kto lubi zamiast zielonej może być żółta)
-2 listki laurowe
-375 ml bulionu z kostki
-Przyprawy:
sól
pieprz
mielona słodka papryka
(opcjonalnie)przyprawa do gulaszu



Przygotowanie

Mięso kroimy w kostke tak samo papryke i ziemniaki,cebulke kroimi w półkrążki,a pieczarki na połówki.

Na mocno rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso i smażymy na złoto ze wszystkich stron. Następnie do mięsa dokładamy cebule,mieloną papryke,zmiażdżony czosnek,listki laurowe i podlewamy  połową bulionu. Gotować na małym ogniu , aż mięso będzie pół miękie.

Dodać pokrojone ziemniaki i gotować podlewając pozostałym bulionem. Pochwili dodajemy papryke i pieczarki .Doprawiamy solą i pieprzem,dusimy aż mięso będzie miękkie.Gotowe!
Smacznego!

sobota, 11 lutego 2012

Lodowe cukierki

Składniki

Składniki:
jogurt owocowy

Dodatki:
foremki do lodu lub różnego rodzaju i o różnych kształtach  plastikowe wytłaczanki po czekoladkach i pralinkach.




Przygotowanie

Jogurt owocowy ponalewać do różnych foremek i wstawić je do zamrażalnika.

Takie "cukierki lodowe" świetnie nadają się na różne przyjęcia dla dzieci, które uwielbiają tego typu desery.

środa, 8 lutego 2012

Dorsz po hiszpańsku

Składniki

80 dag filetów z dorsza bez skóry,
4 średnie cebule,
80 dag ziemniaków,
40 dag dojrzałych pomidorów lub 3 łyżki koncentratu
150 ml oliwy z oliwek,
150 ml wody mineralnej,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku.



Przygotowanie

Filety umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej obraną i drobno posiekaną cebulę. Dodać obrane, umyte i pokrojone w plastry ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu, aż cebula się zrumieni. Dodać sparzone, obrane ze skórek i pokrojone w plasterki pomidory, oraz kawałki dorsza. Dusić pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Sałatka Prima - szał na imprezki

Składniki

0,5 kg  szynki konserwowej
1 słoik ogórków konserwowych
1 słoik pieczarek konserwowych

1 średni majonez WINIARY

pieprz do smaku




Przygotowanie

pieczarki i ogórki warto przed krojeniem odcedzić na durszlaku, najlepiej całą noc - aby sałatka nie podeszła wodą.

1. Szyneczkę pokroić w plastry potem te plastry w kosteczki 1cm x 1cm
2. Ogóreczki pokroić w cienki plasterki.
3. Pieczarki rownież kroimy w cieniutkie plasterki.

Wszystko razem delikatnie mieszamy, najlepiej drewnianą łopatką, dodajemy pieprz (całkiem sporo - wcale nie wyjdzie taka pikantna) i majonez.

Sałatka gotowa ! ! !

Szybko i łatwo ! ! !

Ja osobiście zawsze mieszam składniki przed podaniem, żeby nie podeszła sokiem z górków czy pieczarek

Ilekroć robie tą sałatkę to pierwsza znika do dna,znajomi w drzwiach pytają, czy będzie prima???
Jest  rewelacyjna.

Postaram się wkleić fotki, jak będę robiła przy najbliższej okazji...

Pozrawiam...

Fasolka po kowbojsku

Składniki

1 duża cebula
ok.230g wędzonego boczku
ok.230g pikantnej kiełbasy (lub swojej ulubionej)
450g fasoli z puszki (białej,czerwonej,brązowej)
400g posiekanych pomidorów z puszki
oliwa do smażenia
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka musztardy
pieprz (do smaku)
1 łyżka majeranku




Przygotowanie

1.Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki.Boczek pokroić w drobną kostkę.Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki (lub półplasterki).
2.Fasolę przełożyć do cedzaka.Przepłukać pod bieżącą wodą.Dobrze odsączyć.
3.Na patelni podgrzać oliwę.Smażyć cebulę,bekon i kiełbasę,póki cebula nie nabierze złocistego koloru i nie będzie miękka.
                              
4.Dodać posiekane pomidory,brązowy cukier i musztardę,następnie wszystko wymieszać.Podgrzewać potrawę,póki nie pojawią się na niej bąbelki.
5.Zmniejszyć ogień i dusić sos pod przykryciem przez około pół godziny.Od czasu do czasu zamieszać,żeby nie przywarł.
6.Dodać do sosu odsączoną fasolę i majeranek.Przyprawić do smaku pieprzem i wszystko dobrze wymieszać.
                 
Gotować jeszcze przez kilka minut,aż fasola dobrze się zagrzeje.
             Podawać z kromkami chleba.SMACZNEGO!!!
                                              

Przepis pochodzi z książki "Książka Kucharska dla Dzieci" Angeli Wilkes.

wtorek, 7 lutego 2012

Napój na - po wódeczce

Składniki



miód - 2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżeczki
lub ocet winny
kawa mielona - 2 łyżeczki na osobę
wrząca woda - 1 filiżanka na osobę






Przygotowanie

Zaparzamy kawę ( na 1 filiżankę wody  dajemy 2 łyżeczki zmielonej kawy), pod przykryciem około 5 minut.
A następnie  napar kawowy przecedzamy i do czystego naparu  dodajemy miód, sok cytrynowy, ew. ocet winny.
Po zamieszaniu składników pijemy łyżeczką gorący napój
 Ponoć kac znika  (w 90 %).









 

Najpyszniejsze na świecie piersi z kurczaka

Składniki

1 pierś z kurczaka


1 jogurt naturalny


sok z polowy cytryny


ok 30 dkg pieczarek


czosnek, majeranek, sól





Przygotowanie

Pierś z kurczaka kroimy w paski i zanurzamy na noc w marynacie przygotowanej z jogurtu naturalnego, roztartego ząbka czosnku (lub więcej według uznania), odrobiny majeranku, soli i soku z połowy cytryny.

Smażymy na maśle. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.

Pycha!! Polecam

Placek bezowy z truskawkami

Składniki

Biszkopt
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
5 jaj
3 łyżki kakao
płaska łyżka octu
łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
pól kostki masła
pół kostki margaryny
2 jaja
6 łyżek cukru
kartonik małych bezów
30 dag truskawek

Polewa
pól kostki masła cukier, woda kakao



Przygotowanie

Placek jest smaczny,  bezy chrupią pod zębami. Dla tych co lubią bezy...nie dla mnie :D

Białka ubić, dodać do nich cukier i mąkę, stale mmiksując.
Zółtka utrzeć z octem, kakaem i proszkiem, dodać do masy białkowej
Upiec.

KREM
Jaja utrze c z cukrem, dodać do utartego masła z margaryną, doadć truskawki (w kawałkach, nie całe, zmiksować lekko

Biszkopt przekroić na pół.
Na pierwszysm spodzie wyłożyć pół masy, ułożyć lekko pokruszone bezy, przykryć resztą masy i drugim plackiem. Polać polewą i udekorować według uznania

SMACZNEGO!!

niedziela, 5 lutego 2012

Moja Dynia Marynowana

Składniki

Dynia pokrojona w kostkę około 1x1 centymetr
Dwa litry zimnej wody (kranówy)
Cztery szklanki cukru kryształu
Szklanka octu 10%
Goździki w ilości 20-30 sztuk



Przygotowanie

Obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę dynię wrzucic do wielkiego garnka i wypłukac.  
Przygotowac zalewę: w zimnej  wodzie rozpuścic cukier, dolac ocet i wsypac goździki.
Gotową zalewę wlac do garnka z dynią i gotowac na gazie aż dynia nie stanie się AL DENTE (około 20-30 minut).
gorącą dynię wraz z zalewą przelac do słoików. Zakręcic. NIE PASTERYZOWAĆ.

Sałata z pomidorami

Składniki


1 główka sałaty
2 duże podłużne pomidory
1 czerwona cebula
1 papryka (zielona lub żółta)
2-3 łyżki śmietany
1 łyżka majonezu
sól i pieprz




Przygotowanie

Sałatę porwać na kawałki, pomidory pokroić w spore plasterki, cebule w piórka a paprykę w drobną kostkę, warzywa włożyć do sporej miski.

Ze śmietany i majonezu przygotować sos, doprawić solą i pieprzem do smaku, połączyć z warzywami.

Podawać do mięsa pieczonego i grillowanego.

Przepis pochodzi z książki Czarujący świat surówek, autorstwa Jolanty Muras.

Kalafior niekoniecznie kolorowy

Składniki

1 duży kalafior bez uszkodzeń
1 słoik(wiekszy) majonezu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, cukier
10-20 ziaren pieprzu świeżo zmielonego
6 jaj na twardo ( ilośc jaj wg potrzeb

KOLORY
1/4 łyżeczki kurkumy (żółty kolor)
1 łyżka świeżego soku z buraków (różowawo-fiole,wrzosik)
1-2 łyżki soku ze szczawiu (lekko zielonkawy);
1 łyżeczka słodkiej papryki (róż do lekkiego brązu)
lub barwniki spożywcze,

a ...na łatwiznę to można słodką papryką posypać białe różyczki na wierzchu wyłożone




Przygotowanie

Poodcinać z kalafiora małe różyczki ( wielkości 50 gr -1 zł),w osolonej i lekko posłodzonej wodzie gotować na pół twardo
(ok5-8min), jeśli chcemy "kolorowo"to pod konic wyjmujemy
z gotowania i zanurzamy w zabarwionej wodzie ("barwniki")wlewamy do wrzątku po odstawieniu z ognia) na 2-3 minuty (kontrolować kolor). Wszystkie kolory( biały też )hartujemy,
każdy osobno, w lodowatej przegotowanej wodzie (ja taką stosuję, po prostu mam przygotowaną zimną, dodaję jeszcze kostki lodu)./
Białego kalafiora delikatnie wymieszać z pieprzem, i 2/3 pietruszki i majonezem wyłożyć na półmisek. Jaja pokroić na ćwiartki, ułożyć na wierzch żółtkiem do góry, pomiędzy nim różyczki kolorowe ( wzór ...własna fantazja), uzupełnić resztą pietruszki....i zajadać ....nie oglądać .......

P.S.
Z "głąba" robię zupę krem z grzankami, na kostce bulionu warzywnego+szklance mleka. Jako postna zupa smakowała wszystkim domownikom.
Można pokroić i zamrozić do późniejszego użytku.

sobota, 4 lutego 2012

Masa grysikowa Zosia

Składniki

250ml mleka ugotowac i dodac 4 pelne lyzki grysiku wymieszane z 250ml zimnego mleka, a na samym koncu, jak grysik bedzie ugotowany dodac 4 lyzki cukru.

Kostke masla (20dag) rozetrzec do uzyskania puszystosci. Dodawac po lyzce zimnego grysiku i dalej ucierac. Do masy mozna dodac olejek cytrynowy, olejek waniliowy.





Przygotowanie

sernik na zimno z owocami

Składniki

3 JAJA
250 G.SERA MIELONEGO BIAŁEGO
2 OP.SERKÓW WANILIOWYCH HOMOGENIZOWANYCH
1/2 KOSTKI MASŁA
3/4 SZK.CUKRU PUDRU
2 ŁYŻECZKI SOKU Z CYTRYNY
2,5 ŁYZKI ŻELATYNY ROZPUSZCZONEJ W 1/2 SZKL.WODY
2 GALARETKI TRUSKAWKOWE
1 OP.BISZKOPTÓW ( OKRĄGŁE)
OWOCE-MALINY ,NEKTARYNKI,BRZOSKWINIE



Przygotowanie

GALARETKI ZROBIĆ WG.PRZEPISU NA OPAKOWANIU
TORTOWNICĘ WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA.ODLAĆ 3/4 SZKL.CIEPŁEJ GALARETKI ,W KTÓREJ MOCZYMY SZYBKO BISZKOPTY I UKŁADAMY CISNO NA DNIE TORTOWNICY .LUKI WYKŁADAMY KAWAŁKAMI BISZKOPTÓW.
ŻÓŁTKA UTRZEĆ Z CUKREM PUDREM NA PUSZYSTĄ MASĘ ,DODAĆ ROZPUSZCZONE LETNIE MASŁO , A NASTĘPNIE DB ROZPUSZCZONĄ ŻELATYNĘ .ZMIKSOWAĆ.
DODAC OBA RODZAJE SERKÓW,SOK Z CYTRYNY.BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNO I DODAĆ DO MASY SEROWEJ.
NA BISZKOPTY ROZŁOŻYĆ CIENKĄ WARSTWĘ MASY OK.1-1,5 CM.WSTAWIĆ DO OCHŁODZENIA.NASTĘPNIE NA MASĘ ROZŁOŻĆ MALINY I PRZYKRYĆ POZOSTAŁĄ MASĄ SEROWĄ.POCZEKAĆ AZ DOBRZE STĘŻEJE A NASTĘPNIE POUKŁADAĆ MALINY
,POKROJONE W SŁUPKI NEKTARYNKI I BRZOSKWINIE (OCZYWISCIE OBRANE ZE SKÓRKI) I ZALAĆ GALARETKĄ.SCHŁODZIĆ.
JA WE WSTĘPNEJ FAZIE WSTAWIŁAM CELEM SZYBSZEGO STĘŻENIA DO ZAMRAŻALNIKA , A NASTĘPNIE SZCZELNIE OWINĘŁAM W REKLAMÓWKĘ I WSTAWIŁAM DO LODÓWKI (ABY NIE PRZESZŁO ZAPACHEM Z LODÓWKI) .
CIASTO JEST B.DOBRE I ROBI SIĘ DOŚĆ SZYBKO.

pieczony kurczak w sosie pomaranczowowinnym

Składniki

8 udek kurczaka
przyprawa do kurczaka (kurczak po staropolsku)
1 jablko
1 biala cebula
1 czerwona cebula
1 mala marchew
1 pomarancza
2 male cytryny/1 duza...
200 ml wytrawnego czerwonego wina
miod
slodka papryka





Przygotowanie

kurczaka obsypujemy przyprawa i wyciskamy na mieso sok z 1/2 cytryny, odstawiamy na 1-2 godziny do lodowki (tu nam powstanie zalewa) podsmazamy kurczaka na oleju, dolewamy zalewe i dusimy chwile (5 min z kazdej strony) kurczaka polewamy winem - dalej dusimy cebule w oddzielnym naczyniu zalewamy wrzatkiem, odcedzamy i mieszamy z pokrojonym jablkiem, marchwia, pomarancza i cytryna (cytrusy obieramy ze skorki) dodajemy warzywa do kurczaka i ciagle dusimy. (Sos probujemy, jesli sos jest zbyt kwasny, dodajemy 3 lyzki miodu, mozna tez dodac slodka papryke...zeby dodac odrobine pikantnego smaku) Po 30 min duszenia, kurczaka wraz z sosem owocowo-winnym przekladamy do naczynania zaroodpornego i pieczemy w temp..180C przez 30 min (ja ustawiam termoobieg na ostatnie 10 min,zeby powstala chrupiaca skorka) Gotowe - smacznego !

piątek, 3 lutego 2012

Ciasto makowo - kokosowe gabi85

Składniki

opakowanie biszkoptów3/4 szklanki maku3/4 szklanki cukru (daję 1/2 szklanki, żeby nie było mocno słodkie)opakowanie cukru waniliowego2,5 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki4 jajkagarść bakaliiłyżka proszku do pieczenia
Na placek kokosowy:
4 białka3/4 szklanki cukru (daję 1/2 szklanki, żeby nie było mocno słodkie)łyżka mąki ziemniaczanej10 dag wiórek kokosowych




Przygotowanie

Mak zagotować, dokładnie osączyć na sicie i dwukrotnie zemleć. Żółtka zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, proszek do pieczenia, zmielony mak i sparzone bakalie.Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z przygotowaną masą makową. Dużą prostokątną formę do pieczenia wyłożyć biszkoptami. Przełożyć do niej przygotowaną masę makową.Białka na placek kokosowy ubić z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, wymieszać. Delikatnie wyłożyć na masę makową. Piec ok godziny w temp. 180 st.

Zupa Corn Chowder - slodkie selerowe tabasco

Składniki

100 g bekonu, ( boczek wedzony tez moze byc )
1,5 l  bulionu z kurczaka, ( z kostek moze byc )
1 cebula pokrojona w kostkę,
1 zielona papryka,
3 łodyżki selera naciowego,
200g kukurydzy,
2 – 3 pokrojone w kostkę ziemniaki,
szczypta suszonego tymianku,
1 szklanka śmietanki,
0,5 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
tabasco,
sól,
oliwa z oliwy



Przygotowanie

Przez ok 5 min, ( lub na oko ;-) ) podsmażamy w garnku cebulę i pokrojony w kostkę bekon – oliwe dolewamy jak ktos lubi tlusciej ;-) 
Jak się już podsmaży dodajemy pokrojone w drobną kostkę seler i paprykę i dusimy następne 5 min.
W międzyczasie przygotowujemy bulion, który wlaśnie w tym momencie dodajemy - gotujemy ok 2-5 min.
Teraz czas na pokrojone w kostkę ziemniaki i kukurydzę, wrzucamy je do naszego kociolka, całość doprawiamy szczyptą tymianku oraz kilkoma kroplami tabasco ( w zależności jak kto lubi ja uzywam kilkanaście ) i doprowadzamy do zagotowania.
Gdy czekamy na zagotwanie na patelni roztapiamy masło i łyżkę mąki na jasną zasmażkę, odstawiamy na bok dodajemy słodką śmietankę i po wymieszaniu dodajemy do pozostałej w drugim garnku zupy – stale mieszając, gotujemy jeszcze przez ok. 2 min,
Uwaga : przepis z programu Roberta Makłowicza ;-)

czwartek, 2 lutego 2012

Minestrone inaczej

Składniki

2 średnie cebule
1 marchew
1 mały por
1 mały seler
150g pieczarek
1 pietruszka
1 mały pęczek natki
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skórki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka zmiksowanych ziół
2 szklanki bulionu
garść startego parmezanu
1/2kg mięsa wieprzowego
sól,pieprz,oliwa
50g makaronu spaghetti





Przygotowanie

Opinia przyjaciela z Lombardi potwierdziła,że nie jest to profanacja znanej włoskiej zupy.Jednak klasyczna minastrone należy do tych bezmięsnych można powiedzieć wiosenna i przypominająca w smaku nieco naszą pomidorową.Narodziny "minastrone inaczej" odbyły się w Irlandii w restauracji zwanej wegetariańską.Dodatek wieprzowiny podkreślił smak,ale to wciąż stara dobra minestrone tylko po prostu z mięsem.

Mięso umyć pokroić w małą kostkę,obsmażyć wg.upodobania.Nie solimy gdyż bedzie twarde.Przekładamy do garnka i gotujemy do miękości ok.45min.Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę,dodajemy zioła,czosnek i natkę.Po kilku minutach dokładamy pokrojone warzywa,nastepnie pieczarki i podlewamy bulionem.Kiedy warzywa są prawie miękkie uzupełniamy  pomidorami i koncentratem.Dziesięć minut póżniej "mix warzywny" dodajemy do wieprzowiny i gotujemy na małym ogniu w trakcie dorzucamy dość krótko połamane spaghetti.Kiedy makaron bedzie miekki zupę odstawiamy z gazu i doprawiamy solą,pieprzem lub vegetą.Koniecznie podawać ze startym parmezanem.

Kociołek golonkowy

Składniki

Peklowane, surowe golonka (bez kości)
Kapusta kiszona
majeranek, zupa borowikowa w proszku (polecam Knorra)
boczek lub słonina wędzona
pół kostki smalcu
Folia do wyłożenia kociołka
kociołek żeliwny
Ilości zależne od wielkosci kociołka. Na średni kociołek 10-12 nie zadużych golonek




Przygotowanie

Potrawa bardzo prosta, a w smaku naprawdę wspaniała.
Peklowane golonka gotujemy ok. 1-1,5 godziny z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu, czosnku, cebuli (bez soli!). Wywar nadaje się na wspaniałą zupę np. krupnik.
Kapustę podgotowujemy przez 15-20 minut.
Kociołek wykładamy folią (matową stroną do środka - nie przypala się).
Na dno kładziemy skórę z boczku (słoniny) i warstwę kapusty. Następnie golonka (oczywiście bez siatki ) i dalej kapusta, znowu golonka itd. Na ostatnią warstwę kapusty kładziemy smalec. Poszczególne warstwy przesypujemy przyprawami i pokrojoną w kostkę słoniną (boczkiem).
Zupa borowikowa zastępuje sól i nadaje potrawie wspaniały aromat.
Szczelnie zamknięty kociołek wstawiamy na ok 45-60 min. do ogniska (ogień nie może być za ostry, sam żar).
Podstawą sukcesu są dobre golonka. Warto wcześniej kupić jedno na próbę.
Do tego oczywiście zimne piwo!!!
Potrawa prosta i wbrew pozorom niedroga, a sukces na ogródkowym "party" gawarantowany!!!

Muffiny z jablkiem i maslem orzechowym

Składniki

Na 12 Muffinow:

2 jablka
280 g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia                                                
pol lyzeczki sody oczyszczonej
2 jajka
120 g cukru
100 g masla orzechowego
80 ml oleju ( o neutralnym zapachu)
200 ml maslanki





Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 190° stopni. Blache na muffiny natluszczamy.
Jablka obieramy i kroimy na drobne kawalki.
Make mieszamy w jednej misce z proszkiem do pieczenia i soda.
Oddzielnie ubijamy jajka z cukrem, maslem orzechowym, olejem i maslanka. Do tego wsypujemy make i krotko mieszamy, a nastepnie wrzucamy jablka.
Ciastem napelniamy foremki do 4/5 wysokosci.
Pieczemy ok 20 minut.

I jeszcze kilka uwag odnosnie pieczenia muffinow:

Blache wstawiamy zawsze do nagrzanego piekarnika i nie otwieramy go przez pierwsze 15 minut, zeby babeczki nie opadly.
Jesli jakies miejsca w formie zostaly puste, mozna je napelnic woda, muffiny sa wtedy bardziej puszyste.
Po wyjeciu formy z piekarnika kladziemy ja na mokra scierke i wyjmujemy muffiny po 5-10 minutach. Mozna sobie w tym pomoc duza lyzka ( ja tak zawsze robie i jeszcze nigdy mi sie zaden nie rozlecial).
                  
Smacznego! 

Fale Dunaju Gosi

Składniki

Ciasto:
1 kostka masła roślinnego
6 jaj
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
kilka kropli olejeku rumowego
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

jabłka - kroimy w cząstki, wielkość cząstek wg. uznania

Krem:
1 kostka margaryny "Kasi"
1/2 l mleka
1/2 szkl. cukru
po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
cukier waniliowy

Polewa:
1/2 kostki margaryny
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki wody
2 łyżki kakao



Przygotowanie

Ciasto:
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę i kilka kropli zapachu rumowego. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao i 2 łyżki wody, zmiksować, po czym wyłożyć na jasną część ciasta.
Na wierzchu dość gęsto rozłożyć owoce.
Piec około 45 minut.

Krem:
Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Ostudzony stopniowo dodawać do ubitej margaryny.
Gdy ciasto ostygnie nałożyć na nie krem i polać polewą.

środa, 1 lutego 2012

Karkówka peklowana ze śliwką

Składniki

1,5 kg karkówki
sól peklująca
200-300 g śliwek suszonych
posypka pikantna



Przygotowanie

Rozpuścic sól wg przepisu na opakowaniu i przy pomocy grubej igły i strzykawki gęsto ponastrzykiwac karkówkę. Zostawic w chłodnym miejscu mięso na 24-48 godzin. Po tym czasie przy pomocy długiego ostrego noża zrobic nacięcie wzdłuż karkówki i nadziac ją śliwkami. Obsypac ja z wierzchu posypka pikantną i upiec w rękawie foliowym.