sobota, 18 lutego 2012

Sałatka przepyszna - moja urodzinowa

Składniki

1 świeży ogórekpuszka ananasówszklanka lub torebeczka ryżu2-3 piersi z kurczakamajonezsól, pieprz, przyprawa do kebaba lub gyrosapęczek szczypiorku lub jedna średnia cebula lub por
Łatwy sposób gotowania ryżu:

Kiedy nie używamy ryżu, który można gotować w torebeczkach czasami ciężko jest znaleźć dobrą ilość wody, żeby ryż się dobrze ugotował, ale jest na to prosty sposób:

1 szklanka ryżu - 1,5 szklanki wody
2 szklanki ryżu - 3 szklanki wody    itp

Kiedy na powierzchni ryżu w czasie gotowania pojawią się bąbelki powietrza i zniknie prawie cała woda należy wyłączyć gaz i szczelnie przykryć ryż po 5-7 minutach będzie gotowy.



Przygotowanie

Wskazówki:

Do sałatki można dodać por, cebulę lub szczypiorek w zależności od upodobań, każda opcja jest dozwolone.

 Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałeczki, posolić i posypać je przyprawą do kebaba lub gyrosa (dość obficie), usmażyć na małej ilości oliwy lub oleju, na dużym ogniu, tak aby piersi stały się złote i chrupiące. Przed dodaniem do sałatki należy poczekać aż całość ostygnie (najlepiej do sałatki dodać całą zawartość patelni - razem z wywarem który powstał w czasie smażenia - z całym "smaczkiem"
Gotujemy ryż i odstawiamy na bok do ostygnięcia.Ananasa z puszki kroimy na małe kawałeczki.Kroimy szczypiorek, cebule lub por.Ogórka należy obrać i zetrzeć na tarce na małe paseczki, delikatnie posolić i poczekać aż ogórki puszczą wodę, należy tę wodę odsączyć, w innym razie sałatka będzie zbyt "wodnista".Kolejność dodawania składników jest dowolna, (oczywiście na końcu majonez), całość doprawić pieprzem, przed podaniem schłodzić w lodówce.

Ta sałatki smakowała wszystkim moim znajomym, więc i Wam tego życzę

Smacznego!

Czekam na wasze opinie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz