niedziela, 12 lutego 2012

Gulasz wołowypapryką i pieczarkami

Składniki

-1 kg wołowiny
-3 cebule
-2 łyżki smalcu lub oleju
-7 średnich ziemniaków
- 6 pieczarek
-2 ząbki czosnku
-papryka zielona i czerwona(jak kto lubi zamiast zielonej może być żółta)
-2 listki laurowe
-375 ml bulionu z kostki
-Przyprawy:
sól
pieprz
mielona słodka papryka
(opcjonalnie)przyprawa do gulaszu



Przygotowanie

Mięso kroimy w kostke tak samo papryke i ziemniaki,cebulke kroimi w półkrążki,a pieczarki na połówki.

Na mocno rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso i smażymy na złoto ze wszystkich stron. Następnie do mięsa dokładamy cebule,mieloną papryke,zmiażdżony czosnek,listki laurowe i podlewamy  połową bulionu. Gotować na małym ogniu , aż mięso będzie pół miękie.

Dodać pokrojone ziemniaki i gotować podlewając pozostałym bulionem. Pochwili dodajemy papryke i pieczarki .Doprawiamy solą i pieprzem,dusimy aż mięso będzie miękkie.Gotowe!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz