środa, 25 stycznia 2012

Szarlotka dla leniwych smakoszy ciast

Składniki

1 szklanka kaszy mannej


         1szklanka cukru


         1szklanka maki tortowej lub pszennej


        1paczka cukru waniliowego


        1/2 kostki masla


         1kg jablek
         cynamon





Przygotowanie

 1-- Wszystkie produkty sypkie mieszamy ze soba dokladnie .
 2--Jablka scieramy na tarce o grubych oczkach.
 3--Przygotowac srednia tortownice( moze tez byc tradycyjna srednia  blaszka do pieczenia, ale w tortownicy jest estetyczniej)
 4--Tortownice wysmarowac tluszczem i obsypac bulka tarta
 5-- Na dno sypiemy 1/3 produktow sypkich
 6---Nastepnie kladziemy 1/2 jablek
 7--Znowu 1/3 produktow sypkich
 8---Kladziemy druga polowe jablek
 9---Znowu ostatnia czesc produktow sypkich
 10--- Na sama gore ukladamy maslo , maslo jezeli jest dobrze schlodzone latwo je ciac paskami , tak aby je poukladac n calej powierzni ciasta
 Wlozyc do nagrzanego piekarnika , piec w temp 350F lub
 180 stopni C okolo 1godziny..

 Jezeli jablka sa b. kwasne tez mozna je lekko oslodzic i obsypac cynamonem, wedle uznania. Szarlotke te mozna podawac z bita smietana..Zycze smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz