czwartek, 26 stycznia 2012

Kaczka po pekińsku

Składniki

- kaczka (2,5 kg)


- placki mandaryńskie


- cebula dymka


- ogórek


- sól (1 łyżka)


- wódka (5 łyżek)


- cukier (2 łyżki)


- woda





Przygotowanie

Kaczkę dokładnie wymyć. Wymieszać wódkę, cukier, wodę i sól. Osłodzoną wodą posmarować kaczkę, powiesić by wyschła. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Włożyć kaczkę. Piec przez 20 minut. Zmniejszyć do 170 stopni Piec 1 godz. Zwiększyć do 200 stopni, piec 20 minut. Równocześnie smażyć placki. Wyjąć kaczkę z piekarnika. Ściągnąć skórkę. Jej kawałki układać na półmisku. Następnie to samo uczynić z mięsem.

Smarować placek sosem, na nim kłaść mięso, obłożyć ogórkiem i cebulą. Smacznego !

 

 

K _ aczka po pekińsku - moja ulubiona potrawa,

A _ ch, przyrządzenie jej to dla mnie zabawa,

C _ óż dopiero konsumpcja - wspaniały smak,

Z _ apach wyjątkowy, wołam: "Tak ! Tak ! Tak !"

K _ wa ! Kwa ! Kwa -lifikuje się do siedmiu cudów świata,

A _ ch ! Jak widać chodowla kaczek to najlepsza lokata.

 

P _ ieczona kaczka - pyszna, aż rozpływa się w ustach,

O _ j, ślinka leci nawet osobom o wybrednych gustach,

 

P _ rzyjemność sama - nie jest to kaczka dziennikarska,

E _ h, prostota przygotowania, wystarczy książka kucharska,

K _ iedy już jest danie gotowe jest wielka satysfakcja,

I _ natychmiastowa współmieszkańców domu reakcja,

N _ oże, widelce idą w ruch. Wszystkim leci ślinka

S _ makuje wyśmienicie, także przy kieliszku winka.

K _ iszki grają mi marsza. Koniec mych słów natchnionych,

U _ piekę zaraz kaczkę. Dawno "dodałem ją do ulubionych".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz