Składniki
4 szklanki marchewki (startej na tarce o dużych otworach)
1 duży por umyty i drobno pokrojony (jasna część)
2 jabłka (obrane i starte na tarce o dużych otworach)
2 zielone cebulki (gruby szczypiorek drobno pokrojony)
2 duże łyżki natki pietruszki (drobno posiekanej)
sól i pieprz do smaku
Sos do polania surówki:
2 duże łyżki cukru
2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
2 duże łyżki soku wyciśniętego z cytryny
1 duża łyżka octu 10% lub 2 lyżki octu 5%
1 duża łyżka wody
1/2 szklanki majonezu
Przygotowanie
Wszystkie składniki surówki polączyć. W osobnym naczyniu wymieszać składniki sosu. Surówkę polać sosem, wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin albo na całą noc w celu przegryzienia się składników.
Surówka jest pyszna i nadaje się do wszystkich potraw mięsnych lub rybnych. Super dodatek do potraw z grilla. Bardzo polecam!!!
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz