wtorek, 29 listopada 2011

Ogórki małosolne mojej Mamy - bardzo szybkie

Składniki


ok 1kg ogórków gruntowych
koper 
paseczek chrzanu
2 ząbki czosnku
woda
1 i 1/2 łyzki soli na 1 litr wody
liść od wiśni
liśc od czarnej porzeczki
skórka od chleba




Przygotowanie

Ogórki myjemy i odkrawamy końcówki.  Wkładamy do dużego słoika lub glinianego pojemnika. Dodajemy dwa zabki czosnku pokrojone na połówki, paseczek chrzanu, koper ile kto lubi, liście wiśni i czarnej porzeczki oraz skórkę od chleba. Ma być ciasno! Zalewamy zagotowaną gorącą wodą - półtorej łyżki soli  na 1 litr wody. Zakręcamy jeśli mamy słoik a jeśli nie to przykrywamy. Dobre są już po 24 godzinach. Smacznego.

Ogórki zrobione w ten sposób zjadamy na bieżąco bo póżniej robią się za bardzo kiszone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz