Składniki
40 dag pieczarek,3 - 4 suszone podgrzybki,1 litr bulionu jarzynowego,1 listek laurowy,2 - 3 ziarenka ziela angielskiego,1/2 łyżeczki tymianku,1 szklanka ryżu ugotowanego na sypko, albo kaszy kuskus,albo ugotowana na sypko drobna kasza,
2 bułeczki,3 jajka,2 łyki posiekanej natki pietruszki,sól,pieprz.,
Przygotowanie
Suszone grzyby umyć, rozkruszyć, zalać szklanką ciepłej wody, moczyć 2 - 3 godziny.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. do namoczonych grzybów dolać 0,75 litra bulionu, dodać listek laurowy, ziele angielskie i włożyć pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 40 pod przykryciem na małym ogniu.
Bułki pokroić w kostkę, zalać resztą bulionu. kiedy się namoczą, odcisnąć.
Ryż wymieszać z bułką, jajkami, tymiankiem i natką pietruszki.
masę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Uformować małe knedelki wielkości orzecha włoskiego, włożyć do osolonego wrzątku i gotować 6 - 7 minut na małym ogniu od przykryciem.
Zupe wlać do talerzy. Do każdej porcji włożyć po kilka r yżowych knedlików.
Zupę posypać zieleniną.
Rada:
jeśli masa na knedliki wyjdzie nam rzadka, możemy ją zagęścić odrobiną bułki tartej, Jeśli pieczarki są bardzo małe gotujemy je w całości, Przed podaniem zupy łyżką cedzakową wyjmujemy suszone grzybki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz