czwartek, 24 maja 2012

Zupa ostro kwaśna

Składniki

3 szklanki rosołu drobiowego,
2 łyżki marchewki pokrojonej w słupki,
1/4 papryki czerwonej pokrojonej w paseczki,
4 suszone grzyby Mun,
4 łyżki kukuryszy z puszki,
1/2 małej piersi kurczaka,
1/2 małej ostrej papryczki bardzo drobno pokrojonej
ciemny sos sojowy,
różowy ocet winny,
pieprz, sól,
ziarenka smaku (vegeta),
mąka ziemniaczana,
papryka ostra



Przygotowanie

1.Zagotować rosół, przyprawić solą, pieprzem, vegetą,2 łyżkami sosu sojowego i ok 2 łyżkami octu winnego(jego ilość zależy od indywidualnego smaku) 2.Przygotowane wg.przepisu z opakowania grzyby pokroić na cieniutkie paseczki wrzucić do rosołu, 3.Dołorzyć marchewkę a po 5 minutach paprykę i kukurydzę, 4.Kurczaka pokroić w cieniutkie paseczki, wymieszać z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej i 3łyżeczkami sosu sojowego, pomału wlewać do zupy ciągle mieszając, 5.Zupę gotować przez około 5 minut, aż do ugotowania kurczaka, 6.Około 2 łyżeczki mąki rozrobić z wodą, zagęścić tym zupę 7.Podaną ilość składników używam do ugotowania zupy dla jednej osoby. Zupa powinna być gęsta, troszkę kwaśna (ocet) i bardzo ostra. Spożywać od razu na gorąco, pozostawiona do drugiego dnia straci gęstość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz