czwartek, 31 maja 2012

Kotlety de volaille

Składniki

4-5 piersi kurcząt (ok.1 kg)3 jajka3 łyżki mąki1 szklanka przesianej tartej bułki15 dkg masła5 łyzeczek siekanego młodego koperku
sól




Przygotowanie

Piersi przekroić na połówki i zbić tłuczkiem.Mocno zmrożone masło podzielić na dziesięć podłużnych kawałków nieco krótszych od filetów. Ułożyć po jednym na każdym kotlecie, posypać obficie koperkiem i zawinąc boki , zwinąć mięso w bardzo ścisły rulonik ( w czasie smażenia masło nie powinno wypłynąc na patelnię). Oprószyć mąką, panierować  w roztrzepanym jajku i bułce tartej, po czym smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawać koniecznie z frytkami i sałatą lub surówką.Polecam,bo moja rodzinka przepada za nimi.
(Zwłaszcza gdy mięso pochodzi wprost od babci z podwórka)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz