niedziela, 27 maja 2012

chrzan wielkanocny z miodem

Składniki

chrzan-1 słoiczek
jajka-10 szt
śmietana-pół kubeczka
miód-kilka  łyżek




Przygotowanie

Jaja ugotować na twardo.
odzielić  żółtka od białek
Białka zetrzeć na drobnej tarce w cieniutkie wióreczki
żółtka przekładamy do miski i ucieramy z śmietaną i miodem.
Łączymy białka z masą żółtkową i dodajemy słoiczek chrzanu,
Dobrze wymieszać.

Smak można samemu dostowsować dodając odpowiednio więcej lub mniej śmietany  i miodu.

Szczerze przyznam że proporcje próbuje co roku  a  chrzaniku robię z 20 jaj i dwóch chrzaników.

Moja rodzinka je go zaówno do jaj, wędlin, mięsa jak również sam na chlebek bo jest pycha

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz