niedziela, 29 stycznia 2012

Serowo - galaretkowa pychota!!!

Składniki

Masa serowa:


- 1/2 kg sera białego


- 4 żółtka


- 20 dag margaryny


- 1/2 szklanki cukru pudru


- galaretka cytrynowa, czerwona i zielona



Masa śmietanowa:


- 1/2 litra śmietany 30%


- 2 łyżki cukru pudru


- zagęstnik do śmietany


- galaretka np.cytrynowa


- 2 galaretki dowolnego koloru (na wierzch ciasta)



dodatkowo 2 paczki herbatników Petit (100 g/paczka) na spód ciasta





Przygotowanie

Brytfankę nasmarować margaryną i posypać tartą bułką. Wyłożyć herbatniki.

Masa serowa:

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody. Resztę składników zmiksować, dodając tężejącą galaretkę, połączyć.

Pozostałe galaretki rozpuścić oddzielnie. Po stężeniu pokroić w kostkę i dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do prostoką…tnej brytfanki ( 40x24 ) i włożyć do lodówki.

Masa śmietanowa:

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody. Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem.  Dodać tężejącą galaretkę, zmiksować. Wyłożyć na masę serową, schłodzić. Pozostałe galaretki także rozpuścić i polać na wierzch.

Czas przygotowania: 70 minut
Ilość porcji: ok 18 porcji (widocznych na poniżej dołączonym zdjęciu)
Cena za porcję: 1,20 zł

Ciasto jest rewelacyjne!!! Wszystkim bardzo smakowało! Rozpływa się w ustach! W sam raz na upalne dni, polecam!

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz