środa, 14 grudnia 2011

makówka

Składniki

10 dag mąki,10dag mączki ziemniaczanej,10 dag cukru pudru, 10 dag margaryny,1/2 szklanki maku, 3jajka, 1/4 szklanki mleka, 1łyżeczka proszku do pieczenia.



Przygotowanie

Zółtka oddzielić od białek; margarynę utrzeć z cukrem na jednolitą masę, a gdy krem będzie puszysty, dalej ucierać, dodając po jednym żółtku, połączyć z mlekiem.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem,wsypywać po trochu do masy, ciągle ucierając
Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie domieszaćdo masy 
Formę wysmarować tłuszczem,wyłożyć ciasto, piec 40 minut w temperaturze200C,wystudzić.
Polać polewąc czekoladową.
 SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz