Składniki
1 kg mielonego mięsa(doprawić do smaku)
1 kg ziemniaków
3 jaja
2łyżki papryki w proszku
1 szklanka mleka
cebula
40 dag pomidorów
15 dag tłuszczu
1 łyżeczka mąki
natka pietruszki
Przygotowanie
Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, włożyć mięso i krótko podsmażyć ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry i chwilę pogotować. We wrzątku w wysmarowanej olejem brytfannie układać warstwami odparowane plastry ziemniaka i mięsa, posypać papryką, przy czym pierwszą i ostatnią warstwę ułożyć z ziemniaków. Polać wierzch duszonymi pomidorami(przetartymi, rozgniecionymi) i wstawić na godzinę do piekarnika i piec pod koniec pieczenia zalać potrawę mlekiem zmieszanym z jajami i zapiec, podawać posypane pietruszką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz