Składniki
Ciasto:
4 jajka
2 szkl mąki tortowej
budyń cytrynowy
szkl cukru pudru
1/2 kostki (12,5g) masła lub masła roślinnego
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka otartej skórki z cytryny
sok wyciśnięty z całej cytryny
tłuszcz do wysmarowania formy
tarta bułka do posypania formy
Polewa: (ja użyłam w tym przypadku gotowej polewy z gellwe)
1/2 kostki masła
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki wody
4 łyżeczki ciemnego kakao
mały kieliszek ciemnego, aromatycznego rumu
Przygotowanie
Do utartego (robotem) masła z cukrem pudrem dodajemy, cały czas ucierając, żółtka (po jednym), sok z cytryny i cytrynową skórkę. Do puszystej masy dodajemy, sypiąc przez sito i cały czas ucierając, przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Do utartego już ciasta dodajemy ubitą pianę z białek, a gdy składniki dokładnie się połączą, przekłądamy do formy babowej i wstawiamy do nagranego piekarnika. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w temp. 180stopni. Wyjętą z piekarnika chłodzimy w formie przez 10 minut a następnie wykładamy na deskę.
Polewa: do rondelka wkładamy masło, dodajemy cukier, kakao i wodę. Stawiamy na niewielkim ogniu i, od momentu, gdy składniki się zagotują, trzymamy, cały czas mieszając, przez 7 min. Polewę zdejmujemy z ognia, przez minutę ucieramy, dodajemy rum, dokładnie mieszamy i gorącą oblewamy przechłodzoną babkę.
Jak już wcześniej napisałam ja użyłam gotowej polewy z gellwe mlecznej z orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz