niedziela, 9 października 2011

Indyk w maladze i z owocami na sałacie

Składniki


Składniki:

1,2 piersi indyczej + ok.1 litr bulionu drobiowego i sok z owoców - zalewy z puszki
cukiersól3-5 łyżeczek żelatyny2 szklanki rosołu- bulionu drobiowego1/2-1 szklanki , czerwonego słodkiego winasałata do dekoracji1 pomarańczasłodkie owoce ze słodkiej zalewy np.ananasy,brzoskinie,czereśnie lub śliwki




Przygotowanie

Przygotowanie:
Pierś indyka natrzeć przyprawami tj. sól,pieprz,czosnek i w całości upiec w brytfance cały czas podlewająć na przemian sokiem z zalewy i bulionem. Po upieczeniu ostudzić.(Pozostału sos nie będzie tu już przydatny).
Upieczoną pierś pokroić w plastry średniej grubości.Półmisek ozdobić sałatą i owocami,a następnie poukładać w dowolny sposób mięso na sałacie.Na każdym plastrzy starać się ułożyć dekorację z owoców.Zelatynę namoczyć w zimnym rosole ,następnie podgrzać do rozpuszczenia (w razie potrzeby odcedzić przez sitko ) i połączyć z winem. W razie potrzebu odrobinę doprawić do smaku solą i cukrem.
Powstałą galaretką polać półmisek z mięsem.
Dowolnie udekorować.



Przepis znalazłam w jakiejś gazecie z programem telewizyjnym ,jednak trochę go zmodyfikowałam i dostosowałam do gustów domowników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz