poniedziałek, 24 października 2011

Ciasto ze sliwkami i beza kokosowa

Składniki

Ciasto:


4 zoltka
15 dkg masla lub margaryny
1/3 szkl cukru
1 i 3/4 szkl maki pszennej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
4 lyzki mleka


Beza kokosowa:


4 bialka
3/4 szkl cukru
1 szkl kokosu
Szczypta soli


0,5 kg sliwek


















Przygotowanie

Wykonanie:
Zoltka utrzec z cukrem i maslem na puszysta mase. Dodawac make partiami wymieszana z proszkiem do pieczenia, dolac mleko i wymieszac (ciasto bedzie bardzo geste). Sliwki umyc przekroic na pol i usunac pestki. Tortownice o srednicy ok 25 cm wysmarowac tluszczem i wysypac bulka tarta. Wlac ciasto i poukladac na nim sliwki skorka do dolu.  Ciasto podpiec 20 min w temp 180 st C. Bialka ubic z cukrem i szczypta soli na sztywno. Dodac kokos i delikatnie wymieszac lyzka. Ciasto wyciagnac i szybko wylac na nie beze kokosowa. Piec kolejne 25-30. Gdy beza za bardzo zbrazowieje mozna ciasto przykryc papierem. Smacznego!
Ciasto jest naprawde pyszne! Polecam serdecznie! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz